Bajčičák ukončil sezónu na stupni víťazov

Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Martin Bajčičák (28) z ŠKP Štrbské Pleso ukončil svoju najlepšiu sezónu na stupni víťazov - v sobotňajšom skiatlone Svetového pohára vo švédskom Falune skončil v dramatickom finiši tretí.

Od historického úspechu slovenského mužského lyžovania, februárového víťazstva v nemeckom Reit im Winkl na 15 km voľnou technikou, v každých ďalších pretekoch Svetového pohára skončil v absolútnej špičke: v Lahti siedmy na 15 km voľne, v Osle štvrtý na 50 km klasicky a teraz tretí v kombinácii 15 km klasicky + 15 km voľne. "Bajčo" vie zaútočiť na stupeň víťazov v každej disciplíne. V klasike aj vo voľnej technike, na pätnástke aj v maratóne. Dobré znamenie pred budúcoročnou olympiádou v Turíne.

Od februára ste sa stále držali v úzkej elite, bežali ste v životnej forme. Nie je vám ľúto, že táto sezóna sa už končí?

"Nie, aj ja si potrebujem oddýchnuť. Vraví sa: v najlepšom treba prestať. Po letnej príprave príde ďalšia pretekárska zima - olympijská. Vždy som túžil po medaile z veľkého podujatia. Na nedávnych majstrovstvách sveta v Oberstdorfe mi ušla pomedzi prsty."

Sobotňajší skiatlon pripomínal napínavým priebehom rovnakú disciplínu na svetovom šampionáte v Nemecku, kde vás od stupňa víťazov delilo pol sekundy.

"Aj ja som si v cieli pomyslel na to. V športe treba na úspech aj šťastie. V Oberstdorfe sa mi obrátilo chrbtom, teraz sa naklonilo na moju stranu. Na štadión vo Falune som vbiehal ako prvý, ale v záverečných desiatkach metrov sa predo mňa dostal Rus Dementiev, Nemec Angerer a až kopnutím nohy vpred som na cieľovej páske zachránil tretie miesto pred majstrom sveta Francúzom Vittozom. Po tridsaťkilometrovom behu rozhodlo vari desať centimetrov."

Rozostupy medzi prvými štyrmi pretekármi boli veľmi tesné, poradie určovala cieľová kamera. Tušili ste, že ste tretí, keď ste za čiarou spadli do snehu?

"Veril som na 90 percent, že budem na stupni víťazov. Vittoza som periférne videl na pravej strane a mal som pocit, že som kúsok pred ním. Za cieľovou čiarou som stratil rovnováhu a ktosi sa ešte zvalil na mňa. Nevnímal som, kto to bol. Tešil som sa z pretekov s vynikajúcim koncom."

Išli sa tri päťkilometrové okruhy klasickým štýlom a tri päťky voľnou technikou - podobne ako na MS. Víťaz Dementiev mal vo Falune o vyše päť minút rýchlejší čas ako Vittoz v Oberstdorfe. Aj keď trate boli iné - o čom svedčí výsledný čas?

"Že sme vo Falune bežali v pekelnom tempe. Už v druhom okruhu klasickou technikou som mal čo robiť, aby som sa udržal vo vedúcej skupine. Lyže a palice som menil v polovici pretekov na 13. mieste. Vo voľnej technike som mal mimoriadne dobre pripravené lyže, vari najrýchlejšie zo všetkých pretekárov. A tak som sa predieral dopredu a myslel aj na víťazstvo."

Asi na 27. kilometri ste v tiahlom stúpaní viedli pätnásťčlenné pole pretekárov. Taktika?

"Pokúšal som sa o trhák, predsa len vo finiši viacerých pretekárov nie som najrýchlejší. Nepodaril sa, a tak som si aspoň pripravil výhodnú pozíciu pri vjazde na štadión." Aké lyže ste si zo širokej škály vybrali na sobotňajšie preteky?

"Tie isté páry, ako na majstrovstvách sveta. Na klasickú techniku používam bežky dlhé 202 centimetrov a na korčuľovanie 187-centimetrové. Palice na voľnú techniku sú o desať centimetrov dlhšie. Snehové podmienky v Oberstdorfe a vo Falune boli približne rovnaké, nebolo čo špekulovať."

Druhý raz v kariére ste v pretekoch Svetového pohára stáli na stupni víťazov. V čom sa líšili pocity?

"Už som nebol taký vyjašený ako pred mesiacom, keď som v Reit im Winkl vyhral."

Aké boli oslavy?

"Takmer nijaké, veď na druhý deň nás čakala štafeta. Vo štvorici s Bátorym, Malákom a Benkom-Rybárom sme chceli skončiť do 10. miesta, aby sme mali solídne vyhliadky štartovať na olympiáde."

Za tretie miesto vo Falune si okrem bodov pripíšete na konto aj 5000 švajčiarskych frankov (približne 125-tisíc korún - pozn. red.). Nie je to jediná prémia v tejto sezóne. Zameníte v lete svoju terajšiu šesťročnú Škodu Feliciu za iné auto?

"Hm, tak to mi pred sezónou nenapadlo. Felicia mi slúži dobre, ale teraz môžem rozmýšľať o väčšom, silnejšom aute."

V nedeľu večer sa vrátite na Slovensko. Ako si predstavujete záver svojej najlepšej sezóny v kariére?

"Ešte si pár dní zatrénujem v Štrbskom Plese, pravda, ak tam nájdem upravené trate. Potom sa chcem venovať skialpinizmu v Tatrách a od polovice apríla si dám od lyží úplný oddych. Teším sa na rodinu v Zákamennom na Orave."

SME

obsah | svět - svet