Představitelé Basry žádají premiéra Špidlu o pomoc

Dopis premiérovi Vladimíru Špidlovi v pátek poslali představitelé vznikající samosprávy jihoirácké Basry. Prosí v něm o rychlou humanitární pomoc oblasti, ve které žije okolo čtyř miliónů lidí a kde bezprostředně hrozí humanitární katastrofa.

O dopisu dnes novináře informoval ministr obrany Jaroslav Tvrdík a telefonicky z Kuvajtu i česká velvyslankyně Jana Hybášková a Chaláf Mandží, jeden z místních lidí, kteří s velvyslankyní jednají o umístění české polní nemocnice. Vyslání nemocnice sice ještě musí schválit parlament, vojáci už ale mají u ukrajinské firmy objednanou přepravu, která by měla začít 18. dubna navečer.

Celkem bude potřeba 21 letů obřích letounů An-124 Ruslan a dvou letů armádního Tu-154, kterým se přepraví lékaři, ženisté, vojáci zajišťující ochranu a další personál 7. polní nemocnice. "Naše velvyslanectví spolu s praporem právě vyjednává s představiteli budoucí radnice v Basře konkrétní specifikaci všech typů české humanitární pomoci," řekla Hybášková.

Chybí voda a léky

Podle Mandžího je nejvíce potřeba pitná voda a léky. V oblasti totiž panují teploty okolo 40 stupňů Celsia a dosavadní systém zásobování naprosto zkolaboval. "Velkým problémem je rovněž nedostatek pohonných hmot pro automobily," řekl Iráčan.

Podle Hybáškové je definitivně jasné, že nemocnice bude umístěna přímo v Basře. Kde přesně v tomto půlmilionovém městě bude stát, ale není stále určeno. V nejbližších hodinách bude sestaven přesný seznam léků, které jsou v oblasti nutně potřeba, například inzulin pro diabetiky.

Armáda se podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka rozhodla, že v prvních transportech nemocnice budou i léky. Na jejich nákup ministerstvo obrany vyčlenilo 23 milionů korun. Do poskytování humanitární pomoci by se mohl zapojit - v případě parlamentního souhlasu - i protichemický prapor umístěný v Kuvajtu. Má k dispozici 22 vozů Tatra schopných převážet kontejnery a 35 dalších nákladních aut a je schopen přepravit najednou 300 tun materiálu. Dokáže také transportovat 120 000 litrů pitné vody. Chemici však podle současného mandátu jednotky nemohou vstoupit na území Iráku, pokud nebyly použity zbraně hromadného ničení.

NOVINKY

obsah | svět - svet