Slovensko chce vykúpiť Bielorusov z neslobody

Slovensko sa chystá na pád bieloruského prezidenta. S Alexandrom Lukašenkom do budúcnosti nepočíta, hoci ten chce vládnuť prinajmenšom do roku 2011. Slovensko vyškolí až päťsto nových bieloruských politikov a bude odovzdávať hospodárske rady opozícii, ktorá verí, že zvíťazí o dva roky v prezidentských voľbách. Tieto dva projekty vyjdú na viac než 2,5 milióna korún. Peniaze zo slovenskej oficiálnej pomoci pre Bielorusko využijú mimovládne organizácie, ktoré smerom do bývalej sovietskej republiky vyvíjajú čoraz väčšiu činnosť.

Otázka izolácie

So stratégiou ekonomických reforiem pomôžu aj ministerskí odborníci. Okrem rezortov financií a hospodárstva sa zapája aj slovenská diplomacia. "Musíme si zodpovedať otázku, čo je správne. Či izolácia štátu nie je zároveň izoláciou bieloruských ľudí," zdôraznil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí József Berényi, keď v pondelok otvoril prvé zasadnutie Slovensko-bieloruskej pracovnej skupiny pre hospodárske otázky. Z Minska prišli nezávislí ekonómovia a predstavitelia opozície. "Demokratické sily veria, že zmenia pomery v štáte. Zahraničie sa však musí viac zaujímať o Bielorusko. Opozícia potrebuje pomoc. Aj niekoľko tisíc eur dokáže zázraky. Napríklad ak budeme šíriť informácie na kvalitnejšom papieri, ľudia nás budú vnímať dôveryhodnejšie," uviedol pre Pravdu Jaroslav Romančuk, podpredseda Zjednotenej občianskej strany.

Vyhráme voľby

Opozícia verí, že v roku 2006 zvíťazí v prezidentských voľbách. Uvedomuje si však, že keby Lukašenko získal málo hlasov, tak výsledky sfalšuje. "Opozičný kandidát musí dostať veľmi veľa hlasov, aby sa taký scenár nemohol uskutočniť. Musíme byť šikovnejší v presvedčovaní voličov," zdôraznil Romančuk. Opozícia podľa neho musí lepšie komunikovať so staršími vrstvami obyvateľov. "Starenky a starčekovia tvoria veľkú časť Lukašenkovej voličskej základne. Musia uveriť a pochopiť, že sa dá žiť lepšie, že aj oni by mohli dostávať vyššie dôchodky, ak nastane zmena," vysvetlil Romančuk. Berényi pripustil, že cesta k novému politickému ovzdušiu v Bielorusku nebude ľahká. "Na Slovensku pred voľbami v roku 1998 boli slobodné denníky, vysielala aspoň jedna nezávislá televízia," pripomenul Berényi.

MIROSLAV ČAPLOVIČ

obsah | svět - svet