Česko bojuje za kubánské disidenty

Kubánská policie dál zavírá disidenty, vyhošťuje evropské politiky, nevydává jim víza, přesto je málo pravděpodobné, že Evropská unie tento měsíc obnoví sankce proti režimu Fidela Castra.

Česká diplomacie přesto hodlá s podporou dalších pravicových politiků tlačit na ostatní členské státy, aby Unie "neopustila" kubánské disidenty. Včera se proto v Bruselu radili politikové Evropské lidové strany včetně českého ministra zahraničí Cyrila Svobody, jakou politiku by měla Unie jako celek vůči Kubě uplatňovat. Podle Svobody Brusel musí přijmout nová opatření, která vyšlou do Havany jasný signál, že Evropa má nesmlouvavý postoj k porušování lidských práv. "Asi není reálné, že bychom se vrátili plně k režimu, který byl v lednu zrušen, ale něco se musí stát," řekl Svoboda. Podle diplomatických zdrojů totiž především Španělsko, ale zřejmě ani Francie nezvednou ruku pro obnovení politických sankcí, které musí členské země podpořit jednomyslně. Unie vztahy s Kubou zcela zmrazila v roce 2002 poté, co Castro zahájil rozsáhlé represálie, desítky disidentů byly zatčeny a odsouzeny na řadu let do vězení. V lednu saknce zrušila s tím, že není dobré režim takto izolovat. Jako jeden z argumentů, že se poměry na Kubě nezlepšily, je vyhoštění českého senátora Karla Schwarzenberga z Kuby, aby se nemohl zúčastnit vůbec prvního kongresu disidentských hnutí na Kubě. "Evropa tam má tradičně vliv. Jde o to, aby při jednání s takovým režimem měla trpělivost a výdrž," citovala agentura ČTK Schwarzenberga, který se chce na Kubu brzy vrátit.

Ačkoli díky tlaku právě Čechů Unie upustila od Španěly původně navrhovaného zákazu zvaní disidentů na národní recepce, podle portugalského europoslance Josého Ribeira E Castra řada zemí na odpůrce režimu stejně zapomíná. "To je strašně špatný signál," říká E Castro, který sbírá podpisy evropských politiků na podporu sankcí. Už jich má několik stovek včetně českých zástupců.

Původně měli ministři členských zemí posuzovat účinek v lednu zrušených sankcí už příští pondělí. Kvůli krizi po odmítnutí euroústavy se však zřejmě tento bod odsune až na přelom měsíce.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | svět - svet