Británie registrovala 14,5 tisíce pracujících Čechů

Na 14 610 českých a 24 470 slovenských občanů získalo od loňského 1. května pracovní registraci v Británii. Podle nejnovější britské oficiální statistiky se k práci zaregistrovalo přes 230 tisíc občanů z osmi nových členských zemí Evropské unie. Informace ve středu zveřejnil deník The Times s odkazem na údaje vlády.

Podle statistiky byla asi třetina registrací v podstatě legalizací pracovních poměrů, které už občané nových členských zemí v Británii měli před rozšířením EU. Zbytek do 232 tisíc jsou noví zaměstnanci.

Většinou nacházejí uplatnění v továrnách, v restauracích, na farmách, případně na stavbách a při úklidu domů - tj. v profesích, kde se nevyžaduje vysoké vzdělání, ani velká jazyková vybavenost.

Britské úřady pracovníky charakterizují jako "mladé a bezdětné", směřující většinou do Londýna a jeho okolí. Většina z nich vydělává základní hodinovou mzdu: 4,82 libry (asi 212 Kč); průměr na ostrovech přitom činí 7,82 libry (asi 344 Kč) na hodinu.

Vedou Poláci

Pokud jde o české občany, registruje jich Británie každé sledované čtvrtletí mezi 2500 a 3000. Tvoří šest procent vydaných registrací a jsou na pátém místě. Slováci jsou na třetím místě s 11 procenty a zhruba 5000 registracemi čtvrtletně.

Mezi prvním a druhým letošním čtvrtletím se počet registrací Slováků zvětšil asi o tisíc. Tabulce dominují Poláci se 131 tisíci registracemi a 57 procenty podílu na celkovém počtu.

Británie otevřela svůj pracovní trh pro občany všech nových členských zemí už od okamžiku jejich přijetí do EU, tedy 1. května 2004. Tamní ministerstvo vnitra neuděluje souhlas se zaměstnáváním, jen registruje ty, kteří práci získali. Zaměstnanci z nových zemí nemají první rok práce v Británii nárok na sociální dávky.

(lh), NOVINKY

obsah | svět - svet