O prácu v Bruseli žiadalo 6000 Slovákov a 1900 Čechov

Brusel sa ešte nespamätal z návalu žiadostí o prácu. Vedúci Európskeho úradu na prijímanie pracovníkov (EPSO) Guy van Biesen uviedol, že Brusel potrebuje prijať 500 pracovníkov, ktorí poznajú 10 budúcich členských krajín Európskej únie a najmä ich jazyk.

Keďže ide o dočasné miesta, EPSO nerobil veľkú informačnú kampaň, oznámil to len na svojej internetovej stránke a v misiách kandidátskych krajín v Bruseli. K 10. januáru, hraničnému termínu na podanie žiadostí, ich prišlo na EPSO 25.000. To tu ešte nebolo, komentuje Libération a položil si otázku: Stáva sa Brusel eldorádom pre elity z kandidátskych krajín? Vzhľadom na vysoké platy v európskych inštitúciách, je to veľmi pravdepodobné, odpovedal si denník. Hoci prvé konkurzy na príjem nových európskych úradníkov sa uskutočnia až v marci, v Bruseli, ale aj v metropolách kandidátskych krajín začínajú vznikať obavy z úniku mozgov. Oslabilo by to budúce členské krajiny únie, ktoré potrebujú všetky životaschopné sily pre vlastný rozvoj, podotýka Libération.

Pohľad na počty podaných žiadostí o prácu v európskych inštitúciách dáva dobré indikácie, ktorým krajinám najviac hrozí únik mozgov: 10.000 žiadostí si podali Poliaci, 6000 Slováci, 1900 Česi, 1400 Maďari, 650 Slovinci, 600 Estónci, 500 Litovci a tak ďalej. Množstvo žiadostí Poliakov nie je prekvapujúci vzhľadom na počet obyvateľov tejto krajiny. Neplatí to však o Slovákoch, Estóncoch ani Slovincoch. Pošepkáva sa, že dokonca aj novinári, pôsobiaci v Bruseli, si podali žiadosti.

(r)

obsah | svět - svet