Evropský soud zasáhl do sporu o Budvar

Evropský soud pro lidská práva odmítl stížnost amerického pivovaru Anheuser-Busch (AB), který protestoval proti tomu, že si v Portugalsku nemůže zaregistrovat ochrannou známku Budweiser. Spor mezi českým a americkým pivovarem se táhne od roku 1981. AB se pravděpodobně proti rozsudku odvolá před tzv. Velký senát složený ze 17 soudců.

Podle deníku Financial Times je žaloba amerického pivovaru ojedinělá, protože se komerční firma snažila ve sporu o ochrannou známku piva prokázat poškození lidských práv.

Sedmičlenný senát soudu ve Štrasburku námitku Američanů, kteří se odvolávali na ochranu svého intelektuálního vlastnictví, zamítl. Pro tento názor hlasovalo pět soudců.

Předseda senátu Francouz Jean-Paul Costa a portugalský soudce Ireneu Cabral Barreto hlasovali proti, protože odmítnutí registrace ochranné známky je podle nich "bezpochyby porušováním vlastnických práv".

Spor se vleče už 24 let

Celý spor začal rozhodnutím portugalského Národního institutu pro průmyslové vlastnictví. Ten odmítnul uznat práva Anheuser-Busch na známku Budweiser, protože už ji měli zaregistrovanou Češi.

V roce 1995 prosadil AB u soudů zrušení české registrace. Budějovický Budvar se odvolal na bilaterální dohodu mezi Portugalskem a Československem o ochraně zeměpisného označení Budweiser Bier z roku 1986.

O šest let později rozhodl o věci Portugalský nejvyšší soud, který uznal právo českobudějovického pivovaru na ochrannou známku a místopisné označení Budweiser.

AB se proto obrátil na soud ve Štrasburku a argumentoval, že zmíněná bilaterální dohoda byla podepsána až po roce 1981, kdy AB požádal o registraci své značky.

Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. Oba pivovary vedou spor před soudy a patentovými úřady v několika desítkách zemí po celém světě. V některých zemích, kde soud Budvaru zakázal používání značky Budweiser, prodává Budvar pivo pod označením Budějovický Budvar, například ve Španělsku a ve Švédsku.

ČTK

obsah | svět - svet