Budvar se v zahraničí prosazuje

Šestnáctistupňový ležák Bud Super Strong, specialita Budějovického Budvaru, se teď prosadil ve dvou zemích - Švýcarsku a Velké Británii. Z obou západoevropských trhů se značku snažil vytlačit americký konkurenční pivovar Anheuser-Busch.

V Británii se pivní spor dostal až do Sněmovny lordů, kam se odvolali Američané a žádali, aby Budvaru vzala práva k ochranné značce Bud. Sněmovna se záležitostí odmítla zabývat, a v platnosti tudíž ponechala předchozí soudní rozhodnutí. Prakticky to znamená, že britské ostrovy jsou jedinou zemí na světě, kde smí Budvar i Anheuser-Busch prodávat pivo pod stejnými značkami: Budweiser a Bud.

"Jsme potěšeni, že naše obchodní pozice na tomto tradičním trhu byla posílena," reagoval šéf Budvaru Jiří Boček. Pro Budějovické je Británie po Německu druhým nejdůležitějším exportním trhem.

Zatímco v Anglii je to remíza, ve Švýcarsku vyhrál Budvar na celé čáře. Slovo Budweiser i Bud tam smí i nadále na etiketách exkluzivně používat výhradně český pivovar. Tyto předchozí verdikty nyní potvrdila švýcarská odvolací komise pro duševní vlastnictví.

(vdo), MF DNES

obsah | svět - svet