Budvar ubránil Británii

Sněmovna lordů definitivně potvrdila práva Budějovického Budvaru k ochranné známce BUD ve Velké Británii. Právní výbor Sněmovny lordů totiž nenalezl žádný důvod, proč by se měl předchozím verdiktem britského Odvolacího soudu ve sporu českobudějovického pivovaru a americké společnosti Anheuser-Busch (AB) vůbec zabývat.

"Velká Británie je po Německu naším druhým nejdůležitějším exportním trhem, z toho důvodu jsme potěšeni, že naše obchodní pozice na tomto tradičním pivním trhu byla posílena," řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček a připomněl, že už v roce 1979 zde AB napadl Budvar v souvislosti s používáním známky Budweiser. O pět let později pak Odvolací soud rozhodl, že práva ke známce Budweiser náleží jak společnosti Anheuser-Busch, tak Budějovickému Budvaru.

Pivovar Budějovický Budvar má v současné době zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. Své obchodní pozice a práva k ochranným známkám brání před soudními útoky společnosti Anheuser Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady. Podle předběžných hospodářských výsledků zveřejněných na konci ledna dosáhl Budějovický Budvar za rok 2002 až 280 miliónů zisku před zdaněním. Celkové výnosy činily zhruba 2,4 mld. korun. Pivovaru se podařilo vystavit celkem 1 213 000 hl. Hospodářské výsledky nejvíce ovlivnil dramaticky silný kurs koruny v převážné části roku 2002, který se promítnul v celkových tržbách ztrátou 130 milionů korun.

Z celkového výstavu více než 42 % putovalo na export. Klíčovými trhy i nadále zůstávají Německo, Velká Británie, Slovensko a Rakousko. Soudě podle dosavadního vývoje v nejbližší době se k nim zařadí i trh USA. Nárůst prodeje byl zaznamenán také například ve Francii, Dánsku, Chorvatsku, Lotyšsku a Rusku a v neposlední řadě na novém trhu v Kanadě.

Na exportních výsledcích se velkou měrou podílely také dceřinné společnosti Budějovického Budvaru v Německu, Velké Británii a Chorvatsku. Objem prodejů, který byl jejich prostřednictvím realizován, v letošním roce dosáhnul více než 30% celkového exportního prodeje oproti jejich loňskému 13% podílu.

PETR POKORNÝ

obsah | svět - svet