Miloš Zeman jednal s Georgem W. Bushem

Prezident USA George W. Bush přijal 9. listopadu v Bílém domě českého premiéra Miloše Zemana. Jednali hlavně o boji s terorismem a plánovaném summitu NATO v roce 2002 v Praze.

Zeman už dříve prohlásil, že chce počas vé návštěvy vyjádřit Američanům solidaritu a podpořit jejich boj proti terorismu nikoli jen slovy, ale i činy. ČR zatím poskytla spojencům dopravní letoun Tu-154 a protichemickou jednotku. Nevyužita zatím zůstává nabídka polní jednotky a speciální brigády, oceněné jako najlepší v rámci vojsk NATO.

Americký prezident George Bush v rozhovoru s českým premiérem Milošem Zemanem ocenil přínos informací od českých tajných služeb, týkajících se schůzky teroristy Muhammada Atty s iráckým diplomatem v Praze. Sdělili to čeští diplomaté, kteří informovali média o obsahu rozhovoru Zemana s Bushem, stejně jako s viceprezidentem Richardem Cheneym a ministrem zahraničí Colinem Powellem. Podle tohto zdroje Bush podtrhl právě nutnost další spolupráce tajných služeb. Na veřejnost se dostal výrok amerického prezidenta, který je více než jasný: "Co víte vy, budeme vědět my, a co víme my, budete vědět vy."

Pokud jde o summit Severoatlantické aliance v Praze, navzdory změněné bezpečnostní situace se podle obou politiků má uskutečnit. USA zatím nechtějí přesně specifikovat země, které by měly ve druhé vlně rozšíření do NATO vstoupit, chtějí však, aby rozšíření bylo "významné". Žádná země přitom nebude mít právo vstup kteréhokoli uchazečského státu do NATO vetovat. Definitivní slovo o rozšíření NATO by mělo padnout právě na pražském summitu aliance příští rok na podzim.

Oba státnici se rovněž shodli na nutnosti budovat protiteroristickou alianci, přičemž šéf Bílého domu zdůraznil, že všechny země musí jasně deklarovat svůj postoj. Premiér Zeman vyjádřil naprostou solidaritu ČR s kroky USA. Americký prezident v této souvislosti připomněl ani ne týden starý příklad razie, kdy se na základě čísel na bankovkách a čísel účtů americkým úřadům ve spolupráci s řadou dalších států podařilo odhalit přímé převody teroristickým skupinám a zlikvidovat dvě nebezpečné finanční sítě, operující pod jmény Al-Barakat a Al-Takva. S americkým viceprezidentem Richardem Cheneym hovořil premiér jen prostřednictvím videokonference. Tento státník se totiž z bezpečnostních důvodů ukrývá na neznámém místě. Cheney mimo jiné řekl, že v otázce nadzvukových letounů pro českou armádu Spojené státy respektují rozhodnutí České republiky a vyjádřil naději, že pro NATO bude toto rozhodnutí výhodné.

Vláda ČR v souvislosti s přezbrojením armády novými stíhačkami rozhodla, že jediný účastník tendru na tuto zakázku splnil podmínky tendru. Tímto účasníkem je evropská společnost Saab-BAE Systems. Kabinet však ještě nerozhodl, zda jí zakázku zadá. Existuje i možnost, že ČR nebude nadzvuková letadla v této chvíli nakupovat vůbec. V médiích se přitom před Zemanovou cestou objevily spekulace, že USA tlačí ČR do nákupu starých stíhaček F-16 zakonzervovaných v Nevadské poušti. Také s ministrem zahraničí USA Colinem Powellem, bývalým velitelem operace Pouštní bouře, namířené proti Iráku, hovořil Zeman o boji proti terorismu. Šéf americké diplomacie dvakrát poděkoval za pomoc ČR v boji proti teroru. Zeman znovu zopakoval, že s teroristy nelze vyjednávat a že ČR vede k rozhodnosti její vlastní historie.

(lw)

obsah | svět - svet