V Doveri zhabali časopisy vytlačené u nás

V Británii polícia zhabala časopis The Voice of Freedom, ktorý bol vytlačený na Slovensku. Časopis sa dostal do Doveru v kamióne a polícia zadržala aj jeho dvoch slovenských vodičov. Informovala o tom BBC.

Časopis Hlas slobody vydáva každý mesiac Britská národná strana, ktorá ho označuje za "jediný politicky nekorektný časopis v krajine". Hovorca strany Phill Edwards včera povedal, že polícia im už celý náklad časopisu, asi 60-tisíc kusov, vrátila. Kde sa časopis tlačí, nepovedal, tvrdil, že na názov mesta si nevie spomenúť. Na Slovensku časopis podľa neho tlačia preto, lebo hoci je v Británii legálny, britskí "majitelia tlačiarní sú zastrašovaní".

Polícia sa podľa BBC po preskúmaní rozhodne, "či bude niekoho stíhať pre možné šírenie rasovej neznášanlivosti". Našu políciu podľa Jany Pôbišovej z tlačového odboru slovenského ministerstva vnútra o pomoc pri vyšetrovaní nikto nepožiadal.

Septembrové číslo The Voice of Freedom zverejnila Britská národná strana aj na internete, venuje sa najmä posledným teroristickým útokom v Londýne. V článku s titulkom "Britániu zbombardovali, ale sympatie sú na strane islamu" časopis kritizuje políciu v Nottinghamshire, že krátko po útokoch nosili zelené stužky ako prejav viery, že islam je mierumilovné náboženstvo. Ďalší článok kritizuje nadnárodné obchodné reťazce, ktoré nízkymi cenami ničia tradičné britské farmárske rodiny, v inom sa píše, že migrácia ohrozuje "etnickú a kultúrnu čistotu Britov" a je zdrojom konfliktov.

Podľa internetovej encyklopédie je Britská národná strana pokladaná za rasistickú, niekedy neonacistickú stranu, niektorí členovia boli v minulosti stíhaní za šírenie rasovej neznášanlivosti. Informácia, že na Slovensku sa tlačia časopisy a letáky pre extrémne pravicové strany v celej Európe, sa už v médiách objavila. Pri vyšetrovaní neonacistu a bavorského podnikateľa Adriana P. vyšlo v júni najavo, že v Banskej Bystrici či v Martine sa tlačilo stranícke periodikum ultrapravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka Deutsche Stimme.

(haj)

obsah | svět - svet