Britové vychvalují brankáře Petra Čecha

Brankáři Petru Čechovi se v anglické lize i v Británii poslední dobou nebývale daří a vychvalují ho i britské deníky. V úterý mu věnovaly rozsáhlé materiály všechny hlavní britské noviny. Stejný den se českému mladíkovi podařilo vychytat v dresu Chelsea pátou nulu za sebou. Čecha nepřekonali ani útočníci Middlesbrough.

Gólman Chelsea se obvykle dočká od britských deníků jedné či dvou vět za konkrétní zásah, případně citace trenérovy pochvaly, ale tentokrát přinesly jeho medailony The Times, The Daily Telegraph a pozadu nezůstaly ani The Sun či Daily Mirror.

The Daily Telegraph polemizuje s přezdívkou "ošemetný gólman", kterou je Čech někdy častován. "Kdyby se provádělo dokazování v soudní síni veřejného mínění, mohl by Čech povolat úctyhodnou řadu svědků, kteří by potvrdili, že je v zemi nejlepší," napsal list. Mezi svědky by byl třeba Nigel Quashie z Portsmouthu i liverpoolský Steven Gerrard, jejichž střely Čech skoro zázračně vyrazil.

Čecha útočí na rekord v nejmenším počtu inkasovaných branek

Hráč sám ale ponechává zásluhy zadákům svého týmu, poznamenal Telegraph. "Je to nejlepší obrana, za jakou jsem kdy chytal," cituje českého brankáře. "Nemyslím, že někde v posledních mnoha letech byla tak pevná a spolehlivá obrana. Hráli od začátku sezony fantasticky, a proto mám 15 zápasů s nulou."

Listy ovšem také citují chválu trenéra Josého Mourinha. "Petr je skvělý. Normálně jsou vysocí lidé těžkopádní, ale Petr je agilní. Má jistotu a dobře čte hru," nechal se slyšet. Trenér oceňuje, že Čech neztrácí koncentraci ani za skvělou obranou Chelsea. "Petr může být půl hodiny bez míče, ale když přiletí těžká střela, je mentálně připraven na zásah."

Mourinho na Čechovi oceňuje i to, že hraje pro tým, a ne pro kamery: "Když chytá, nekončí pohyb teatrálním přemetem, aby získal vzdechy obdivu. Jakmile má míč pod kontrolou, okamžitě se snaží zahájit protiútok. Je stabilní a hraje pro tým."

Čechovi ostatně pomáhá i to, že má za zády konkurenta Carla Cudiciniho, připomíná trenér s jistou špičkou. "Čech je fantastický a Cudicini je za to také odpovědný. Pokaždé, když Cudicini chytá, chytá tak dobře, že Petr cítí, že pokud by polevil, je za ním velký brankář." Čech inkasoval v podzimním kole anglické ligy gól každých 236 minut. Je tak na dobré cestě překonat se svými spoluhráči rekord Liverpoolu ze sezony 1978/79 v nejmenším počtu obdržených branek. Chelsea v tabulce marně stíhají Arsenal a Manchester, vede už o sedm bodů.

LIDOVKY

obsah | svět - svet