Čech je v ideální evropské jedenáctce roku

Český brankář Petr Čech je v nejlepší fotbalové jedenáctce roku, kterou v pondělí vyhlásilo Sdružení evropských sportovních magazínů (ESM). Hlasující novináři z deseti zemí zařadili do ideálního týmu ještě další tři hráče londýnské Chelsea. Čtyřnásobné zastoupení má také FC Barcelona.

Novináři sestavují jedenáctku po každém z devíti měsíců sezony a součet nominací pak určí ideální sestavu roku. Čecha dali mezi brankáři na první místo celkem čtyřikrát. Sedm nominací dostal jeho spoluhráč z Chelsea stoper John Terry a v "týmu snů" jsou také další opory londýnského klubu Frank Lampard a Nizozemec Arjen Robben. V ofenzivě hlasujícím nejvíc učarovala Barcelona. Vedle obránce Puyola si zařazení do All Stars vysloužili Brazilec Ronaldinho, Portugalec Deco a Kamerunec Eto'o. Na Nou Campu se k nim brzy připojí další z oceněných hráčů - nizozemský záložník Mark van Bommel, který do Barcelony přestupuje z Eindhovenu. Do jedenáctky ESM se dostali ještě obránce Fabio Cannavaro z Juventusu a ukrajinský majitel Zlatého míče Andrej Ševčenko z AC Milán. Ten a ještě Ronaldinho obhájili loňskou nominaci.

Časopis Kicker připomíná, že poprvé od roku 1996 nemá zastoupení Real Madrid. Chybí také zástupce FC Liverpool, který vyhrál Ligu mistrů.

Jedenáctka roku podle ESM:

Čech (Chelsea) - Puyol (Barcelona), Terry (Chelsea), Cannavaro (Juventus) - Ronaldinho, Deco (oba Barcelona), Van Bommel (Eindhoven), Lampard (Chelsea) - Ševčenko (AC Milán), Eto'o (Barcelona), Robben (Chelsea)

NOVINKY

obsah | svět - svet