Češi se po válce vracejí na Blízký východ

Sotva skončila válka v Iráku, čeští turisté zaplnili egyptská letoviska. Zájezdy, které stojí o třetinu méně než loni, jsou mnohde vyprodané.

Ministerstvo zahraničí odvolalo své varování pro cesty na Blízký východ s výjimkou Iráku a hned muselo vydat nové: tentokrát pro jihovýchodní Asii, kde se šíří smrtelně nebezpečné onemocnění SARS. Turisté by se měli v těchto měsících vyhnout cestám do Číny, Hongkongu, Singapuru, Malajsie a dalších zemí. Thajsko, kde se ojedinělé případy onemocnění už také vyskytly, zatím na seznamu nefiguruje.

Válku vystřídal SARS

Květnové poznávací zájezdy na jihovýchod Číny a do Hongkongu jsou už většinou zrušené. "Udělali jsme to sami. Klienti si mohli vybrat jinou destinaci nebo posunout termín odletu na podzim," uvedl Libor Dipolt z Firo-Tour. Zájem o zájezdy do Asie se od počátku dubna snížil. Lidé jsou ochotni za dovolenou utratit desetiaž statisíce, teď dávají přednost Jižní Americe a Africe.

"Celkově to obrat cestovek neohrozí. Prostě se některé destinace vynechají," míní předseda Asociace českých cestovních kanceláří Ladislav Havel. Pohromu znamená SARS hlavně pro operátory, kteří se na Asii specializují. "Propad jsme zaznamenali. Netýká se však například cest do Tibetu," řekl ředitel China Tours Miloš Podpěra. Podle Podpěry spíš než sama nemoc ovlivňují zájem lidí "hysterické" informace médií. "Nemoc, kterou v miliardové Číně trpí stovky lidí, nelze nazývat pandemií," tvrdí.

Egypt a Turecko v kurzu

Zcela jiná je situace v Egyptě, který je po skončení válečných akcí v Iráku vyhledávaným cílem turistů. "Ceny hotelů jsou teď na hranici dumpingu. Jestli se někdy vyplatila cesta do Egypta, pak je to rozhodně teď," tvrdí český konzul v Káhiře Radek Rubeš. I když v zemi stále trvají zvýšená bezpečnostní opatření, v hlavních letoviscích se podle něho není třeba bát, navíc čeští turisté nepatří k těm vystrašeným. Zatímco třeba Němci opouštějí nebezpečná místa mezi prvními, občané Česka zůstávají - a těží ze snížených cen. "Někteří Češi, ale i Rusové a Italové zůstali v Egyptě na dovolených i během války v Iráku," podotkl Rubeš. Velké cestovní kanceláře obnovily zájezdy do této blízkovýchodní země hned v polovině dubna.

"Nabízeli jsme týden pobytu za šest tisíc korun. Zájezd byl vyprodán okamžitě," upozorňuje Adriena Černá z kanceláře Rueffa Reisen. Ceny výletu do Egypta se od té doby sice trochu zvýšily, ale lidé stále platí pouze třetinu loňské ceny. Podobně je tomu i u cest do Turecka. "Vůbec jsme nezaznamenali pokles zájmu turistů kvůli válce v Iráku," řekl konzul v tureckém Istanbulu Ivo Svoboda. Oblíbenost Egypta a Turecka mezi českými výletníky stoupá. "Nejvíc se pořád jezdí do Chorvatska, Španělska a Řecka. Ale Egypt a Turecko je už dohánějí. Jejich obliba stoupá," upozorňuje ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Zálesk ý.


Rizika na cestách

Kam české úřady nedoporučují jezdit

* Kvůli nemoci SARS:

Čína
Hongkog
Singapur
Vietnam
Malajsie
Thajsko
Srí Lanka

* Kvůli bezpečnostní situaci:

Irák

* Zvýšená opatrnost se doporučuje při cestách do:

Kuvajtu
Jordánska
Íránu
Izraele
Bahrajnu
Spojených arabských emirátů
Libanonu
Ománu
Saúdské Arábie
Sýrie
Afghánistánu
Pákistánu

Nejoblíbenější destinace českých turistů

* Chorvatsko
* Španělsko
* Řecko
* Egypt

Nebezpečí na cestách

* v loňské letní turistické sezoně v zahraničí zemřelo 147 osob a 185 bylo hospitalizováno
* zatčeno bylo 654 Čechů
* české zastupitelské úřady v zahraničí vydaly 2 223 náhradních cestovních dokladů pro návrat domů

JANA BLAŽKOVÁ, MF DNES

obsah | svět - svet