Švédští gangsteři si oblíbili české zbraně

Švédští zločinci používají v průměru třikrát denně střelné zbraně při vraždách, pokusu o ně nebo při loupežných přepadeních. Část pistolí přitom pochází z České republiky. Konstatoval to v úterý tamní internetový deník The Local s odkazem na zprávu policie.

V roce 2004 použili zločinci podle statistik střelné zbraně celkem v 1 187 případech vyšetřovaných policií. Údaj přitom téměř odpovídá výkazům, které muži zákona zveřejnili v roce 2003 a 2002.

Policie upozorňuje, že kriminálníci používají stále lepší zbraně. "Před tím to byly jednoduché střelné zbraně. Nyní se prosazují automatické pušky," konstatoval detektiv Per-Olof Johansson z Gothenburgu.

"V posledních pěti letech jsme zajistili i hodně ručních granátů," doplnil. Vloni policie zajistila v celé zemi 1 441 zbraní, z nichž 57 procent tvořily malé pistole a revolvery. Klesá mezi nimi přitom počet těch, co byly vyrobeny přímo ve Švédsku; naopak stoupá počet kusů ze zahraniční produkce. Vloni jich byly desítky. Jako hlavní výrobci pistolí se přitom ukazují české firmy a zbrojovky ze Srbska a Černé Hory.

Policie odhadla cenu malé střelné zbraně na 7 až 12 tisíc švédských korun (asi 21 až 36 tis. Kč); automatická zbraň prodávaná na černém trhu vyjde potenciálního kupce na 20 tisíc korun (asi 60 tis. Kč).

NOVINKY

obsah | svět - svet