Češi se v EU dostali mezi silniční elitu

Česko zaznamenalo za poslední rok jeden z největších úbytků smrtelných nehod v Evropě. Od podzimu loňského roku do letošního října klesl počet mrtvých na českých silnicích o 25 procent, a země se tak dostala do elitní skupiny unijních států, které takto ušetřily každý čtvrtý lidský život oproti předchozím letům.

Kromě Česka patří do tohoto klubu ještě Kypr, Dánsko, Rakousko, Portugalsko a Finsko a vévodí jí Lotyši, kteří dosáhli 27 procent snížení případů smrti za volantem. Ukazují to údaje Evropské komise, které bilancují plán EU snížit do roku 2010 počet mrtvých na evropských silnicích o polovinu oproti roku 2001.

"Česká republika je dobrým žákem letošního roku. Zachránili jste jeden život ze čtyř, což je velmi dobrý výsledek," okomentoval statistiku eurokomisař pro dopravu Jacques Barrot. Podle něj za to mohou častější silniční kontroly a také nový bodový systém, ačkoli přiznal, že situaci v jednotlivých státech do detailů nezná. "Také vím, že jste instalovali radary na více místech, což se jinde v Evropě osvědčilo. Konkrétní strategie je ale věcí každé země," dodal.

Celkově zemřelo za poslední rok na unijních silnicích 37 000 lidí, což je o 25 procent méně než před pěti lety. Ze srovnání vyčnívá Francie, které se podařilo snížit počet smrtelných nehod za stejné období, tedy za pět let, o téměř 42 procent. Brusel to přičítá širokému užití radarů - skutečných i falešných -a nulové toleranci francouzské policie vůči provinilým řidičům, kterou v roce 2002 vyhlásil ministr vnitra Nicolas Sarkozy.

I tak za uplynulý rok zemřelo na silnicích ve Francii 4700 lidí, což je v rámci pětadvacítky jedno z nejvyšších čísel - například ve stejně velké Británii našlo takto smrt o 1500 lidí méně. Podle Barrota je to dáno tím, že Francie je na rozdíl od Britských ostrovů transitní země a jezdí po ní nesrovnatelně víc kamionů. "Svoji roli tu ale hraje menší disciplinovanost Francouzů za volantem, než jak ji známe u Britů. To nelze zastírat," uvedl komisař.

Právě disciplinovanost je podle Bruselu slabinou řidičů v nových členských státech. Komise tím vysvětluje, proč v Polsku za uplynulý rok zemřelo při autonehodách stejně lidí jako v Itálii, která má o dvacet milionů víc obyvatel a hustší dálniční síť, anebo proč na českých silnicích umírá dvakrát víc lidí než ve stejně kamiony vytíženém a přitom lidnatějším Nizozemsku.

Podle Barrota by se proto nové země měly zaměřit na piráty silnic a "hlavně na řízení pod vlivem alkoholu". Stejný důraz by ale měly klást na zkvalitnění silnic. "Není nutné stavět nové silnice, stačí, když se zvýší bezpečnost na těch stávajících. Například upozorňováním na nebezpečné úseky a vylepšováním bezpečnosti aut samých. Takový systém ABS by se měl stát samozřejmou výbavou, kterou budou Evropané od výrobců aut chtít," míní Jacques Barrot.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | svět - svet