Čeští chemici mají zastrašit Saddáma

Česká protichemická jednotka zůstane podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) v Kuvajtu, aby tak pomohla zastrašovat iráckého diktátora Saddáma Husajna. Jak včera uvedl na dotaz Práva, pokud by se začali vojáci mezinárodní koalice stahovat, mohl by irácký režim nabýt dojmu, že slábne tlak demokratického světa.

"Nejde o to, že by česká jednotka přivedla Saddáma k tomu, aby důsledně začal plnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN a vycházel vstříc inspektorům v lokalitě. Ale skutečnost je taková, že zde vzniklo koaliční uskupení, jehož síly, prostředky a schopnosti narůstají," prohlásil Tvrdík. Jak již Právo informovalo, 251 chemiků s technikou má v Kuvajtu zůstat nejméně do konce března 2003. Pak se uvidí.

"V Zálivu je napětí, a pokud bychom začali omezovat koaliční síly, mohlo by to vyvolat u Saddáma Husajna pocit, že rezoluce OSN nemusí plnit," uvedl dále Tvrdík. Podle něj k tomuto závěru došlo velitelství spojeneckých jednotek v Tampě na Floridě v USA. "Jestliže toto velitelství míní, že stažení vojáků do konce března by neprospělo celkovému konceptu operace Trvalá svoboda a že naši jednotku potřebují, rozhodli jsme se změnit původní závěr o stažení větší části chemiků do České republiky," zdůraznil Tvrdík. Dodal, že jednotka má detekční schopnosti na chemické, biologické a jaderné zbraně, což má pro spojence vysokou hodnotu.

Prodloužení mise za 180 miliónů

Ministerstvo obrany plánovalo ke konci letošního roku povolat zpět do Česka zhruba 200 chemiků a na místě nechat 50, maximálně 75 osob s technikou. Zbytek by se letecky přepravil do oblasti v případě potřeby. Armáda tak chtěla ušetřit asi 300 miliónů korun. Tvrdík informoval, že prodloužení mise v plní síle do března 2003 si vyžádá 180 miliónů korun a vše uhradí jeho resort ze svého. Na dotaz, zda je možné, že by chemici setrvali v Zálivu i po březnu, včera Tvrdík poznamenal, že by nebylo dobré předbíhat. Nicméně naznačil, že využití chemiků po tomto datu je vzhledem k počasí v Kuvajtu problematické, navíc není pravděpodobné ani nasazení zbraní hromadného ničení.

"Teploty od dubna do září jsou tak vysoké, že nasazení biologických či chemických látek je téměř vyloučené. Za této situace se naši experti domnívají, že k plnému pokrytí detekce a identifikace skutečně stačí snížený tým do 75 vojáků," řekl Tvrdík.

Na Kábul nezbude

Opoziční ODS Tvrdíka v rozhodnutí o chemicích podpořila. Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) však v rozhovoru s Právem upozornil, že už asi nezbude na vojáky do Kábulu. "Zůstanou-li naši chemici v Kuvajtu, budeme muset vyčerpat rezervu v rozpočtu ministerstva obrany, která byla určena na vyslání průzkumníků do Afghánistánu," uvedl Vidím. Ministr zahraničí Cyril Svoboda včera podle ČTK nevyloučil, že případné operace v Iráku by se mohla vedle protichemických expertů účastnit i jiná česká jednotka. Bude to ale podle něj záležet na tom, jaký mandát by možný vojenský útok měl: zda bude od RB OSN nebo od NATO či na základě rozhodnutí koalice USA a některých dalších států.

KAMIL HOUSKA

obsah | svět - svet