Čeští chemici budou asi chránit olympiádu

Česká protichemická jednotka bude zřejmě mezi silami NATO, které by měly chránit letošní olympijské hry v Řecku. Britský deník The Guardian píše, že se považuje za jisté, že Řecko požádá Severoatlantickou alianci o pomoc při ochraně her.

Řecká žádost podle listu podtrhne rozsah operace, kterou se bude zajišťovat klid na první olympiádě po teroristických útocích na USA v září 2001. V posledních měsících se už prý konalo několik neformálních schůzek mezi Řeckem a aliancí. Řecko připravuje několik cvičení v přípravě na různé "katastrofické scénáře".

Jedním z nich je cvičení Herkulův štít, na kterém se bude podílet na 2000 amerických a řeckých vojáků. Budou nacvičovat reakci na použití zbraní hromadného ničení, na únosy a podobné možné krize. Řecko vyčlenilo na bezpečnost her 50.000 lidí včetně 16.000 vojáků. Ustavilo skupinu sedmi zemí, v nichž jsou USA a Británie, jako poradce pro bezpečnost.

Jelikož řecká ústava zakazuje umístění cizích jednotek na řeckém území, předpokládá se, že americká šestá flotila bude hlídkovat v pobřežních vodách. Nad Aténami bude vyhlášena bezletová zóna.

Jak dnes řekl mluvčí českého ministerstva obrany Ladislav Šticha, o nasazení praporu chemické, biologické a radiační ochrany na olympijských hrách v Aténách ministerstvo obrany neuvažuje. Podle Štichy je tato jednotka určena ke zcela jinému použití a z rozpočtu českého ministerstva obrany není možné plnit závazky jiného státu. "Pokud by náklady plně uhradil někdo jiný, bylo by teoreticky možné o nasazení jednotky uvažovat," dodal Šticha.

(r)

obsah | svět - svet