Chemický Ali "úradoval" aj v Československu

Kto sa chcel dostať do Saddámovej blízkosti, musel pochádzať z diktátorovej rodiny, klanu alebo aspoň z jeho kmeňa AlTikrítí a prejavovať voči "sidi Raisovi" (pánovi prezidentovi) bezmedznú lojalitu. Saddámov bratranec Alí Hasan Madžíd mal spomínané vlastnosti. Aj preto sa udržal na "špičke" mocenských štruktúr takmer dvadsať rokov.

Bol vždy medzi prvými. Aj dnes. Madžíd bude prvý z prominentov Saddámovho režimu, ktorého postavia na budúci týždeň pred súd. Kurdi mu dali prezývku Chemický Alí, ktorú si vyslúžil za chemický útok na kurdské mesto Halábdža a riadenie operácie Anfal, počas ktorej v rokoch 1987 - 1988 bolo so zemou zrovnaných 250 kurdských dedín a tisíce Kurdov zavraždili. Z genocídy sa zachoval film, nakrútený pre potreby vládnucej strany Baas. Na jednom zo záberov Alí vraví: "Všetci pôjdu do plynu. Bude vari niekto proti? Azda medzinárodné spoločenstvo? Nech ide do riti, celé to medzinárodné spoločenstvo...."

Al-Madžíd mal vtedy dobrý odhad. USA v tom čase sledovali v Perzskom zálive tzv. reálnu politiku a nemali záujem destabilizovať Saddámov Irak, ktorý vytváral protiváhu fundamentalistickému Iránu. Nad zmasakrovaním Kurdov privreli oči a mali ich zatvorené aj v roku 1991, keď Saddám potlačil vzburu šiitov. Operácii opäť velil Chemický Ali. Výsledok: 200 000 mŕtvych.

Aký bol v súkromí? "Bol to veselý človek. Milý a menšieho vzrastu. Vždy mal až troch obrovských osobných strážcov," spomína na internetovej doméne euro.cz dnes už na "dôchodku" český policajný agent Ondřej Hoch (55).

S Madžídom sa zoznámil v roku 1976, keď bol armádnym pridelencom na irackej ambasáde v Prahe. "Pomáhal som mu vtedy protekčne vybaviť opravu havarovaného auta," spomína bývalý agent československej rozviedky. Vtedy ešte nevedel, že je to Saddámov bratranec. "Sťažoval sa, že majú veľké problémy s ŠtB. Chcel, aby som medzi irackými študentmi v Prahe zistil, či ich ŠtB nezískava na spoluprácu. Zaujímal sa aj, či komunistická strana, ktorá bola vtedy v Iraku zakázaná a príslušnosť k nej znamenala smrť, sa nepokúša infiltrovať medzi baasistov," spomína agent, ktorého v 80. rokoch zatkli za spoluprácu v prospech Iraku a Líbye. Niekoľko študentov mala II. správa ŠtB v hrsti.

"Väčšinou ich mali vyfotografovaných s nejakým dievčaťom, keď boli pod vplyvom alkoholu. Poznatky som odovzdal Hasanovi. Ubezpečoval ma, že sa im nič nestane. Stalo sa. Skončili na iránsko-irackom fronte," vykresľuje Hoch charakter Chemického Alího dávno predtým, ako sa stal "slávnym" zabijakom.

BORIS LATTA

obsah | svět - svet