Chile: Škoda po Čechovi zatím 90 miliónů korun

Ve čtvrtek dorazí do Santiaga de Chile dva vysocí představitelé ČR, aby jednali o škodách po katastrofálním požáru, který v národním parku na jihu země způsobil nechtěně český horolezec Jiří Šmiták. Vezou také omluvný dopis ministra zahraničí Cyrila Svobody. Chilské úřady mezitím zveřejnily první odhad škody: 2,4 miliardy pesos, tedy více než 90 miliónů korun.

Generální sekretář ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal spolu s prvním náměstkem ministra financí Eduardem Janotou odcestovali kvůli kauze do Chile už v neděli. "Letí však přes New York a do Santiaga dorazí až 3. března," potvrdil Právu Zavázalův sekretariát.

Emisaři mají na místě prozkoumat situaci a kromě výše škod způsobených v parku je jejich úkolem sumarizovat možné požadavky chilské strany. Mají zároveň v Santiagu předestřít možnosti české spoluúčasti na obnově vypálené rezervace.

Jejich mise, jež má trvat čtrnáct dní, byla v zásadě naplánovaná ještě před incidentem v Chile s původním cílem zkontrolovat finanční záležitosti na českých ambasádách v Chile, Peru a Venezuele. K tomu nyní přibyl úkol nápravy problému s požárem.

"Obnova zničeného ekosystému v parku Torres del Paine přijde na 2,4 miliardy pesos," citoval místní internetový server Las Últimas Notícias tajemníka chilského ministerstva zemědělství Víctora Vargase. Další média ovšem dodala, že jde pouze o první etapu obnovy, a dala velký prostor stížnostem Chilanů na benevolenci úřadů, jež Šmitáka nechaly odcestovat ze země poté, co zaplatil soudní pokutu za incident. Ta ale činila zhruba dvě stě dolarů, tedy sotva dvacetitisícinu škod.

Požár stále zuří

Zatímco v prvních dnech po incidentu místní média informovala, že český turista se pohyboval v zakázané oblasti rezervace, nyní zdroje z Conaf (chilský Národní lesní úřad) uvádějí, že v parku zvolil "neobvyklou a odlehlou trasu". To se projevilo jednak tím, že se musel vydat od nezvládnutého počínajícího požáru hledat vzdálenou pomoc, a pak, že hasiči museli techniku přemisťovat na velkou vzdálenost.

Šmiták ovšem už dříve popřel, že by snad byl v zakázané oblasti a uvedl, že svou devítidenní trasu nejcennější částí rozlehlého parku vybíral podle údajů na mapě, kterou dostal od správy rezervace. V osudný den byl nicméně nicméně daleko od frekventovaných túr.

Požár včera stále ještě zuřil na dvou lokalitách v centrální části parku. Největší společnou operaci podnikají hasiči, vojáci a dobrovolníci z Chile i sousední Argentiny v hustě zalesněné oblasti Serón a v kolem Laguny Azúl. Tam je velmi členitý terén, a proto se stále nedaří uhasit několik menších ohnisek. U Laguny Amarga v jižnější části parku se navíc obrátil vítr a plameny znovu zachvátily již uhašené porosty.

ALEXANDR PETRŽELKA

obsah | svět - svet