Chorvatsko brojí proti nepoučeným Čechům

Chorvatské úřady znepokojují časté nehody českých turistů. Od začátku letní sezony jich v zemi zahynulo už čtrnáct. Tamní ministerstvo vnitra proto vyzvalo cestovní kanceláře, aby Čechy varovaly před nebezpečími, která jim u moře hrozí.

"Apeluji na všechny poskytovatele turistických služeb, aby českým hostům vysvětlovali nebezpečí a tajemství moře," prohlásil v Záhřebu mluvčí chorvatského ministerstva vnitra Zlatko Mehun.

Na neopatrnost českých turistů upozornil už dříve chorvatský list, na jehož titulní straně se objevil titulek: "Chorvati, dávejme pozor na Čechy!"

Zatím poslední českou obětí je šestnáctiletý mladík, kterého zabil u Zadaru blesk, když v bouři vyplul na člunu. Od čtvrtka záchranáři bezúspěšně hledají jiného turistu, který se vydal na moře na gumovém člunu a odnesl ho vítr.

Místní tisk upozorňuje české turisty, aby neplavali příliš daleko od břehů na otevřené moře. Život riskují i ti, kteří vyjíždějí na jachtě i za bouře nebo těsně před ní a potápějí se bez potřebných zkušeností a odborného vedení. Většina českých prodejců zájezdů do Chorvatska nemá na svých internetových stránkách žádné upozornění na rizika, která na turisty číhají.

(ak), IDNES

obsah | svět - svet