Škoda Energo postaví v Číně turbíny za stamiliony

Firma Škoda Energo včera v Šanghaji v rámci podnikatelské mise, kterou vede prezident Václav Klaus, podepsala s polostátní firmou Guangzhou Enterprise pět kontraktů na dodávku energetických bloků. Celková hodnota dodávek by měla letos dosáhnout čtvrt miliardy korun.

Škoda Energo má dodat pět energetických bloků na spalování biomasy v celkové hodnotě zhruba 120 milionů korun. Turbíny mají zásobovat město Kanton na jihu Číny elektřinou a teplem a zároveň sloužit ke zpracování odpadů. Podle šéfa Škody Energo Jana Musila plánuje čínská vláda postavit letos 144 elektráren o kapacitě 37 GW, ale čínští výrobci mohou vyrobit jen zařízení o kapacitě 18 GW. Škodě, která s Guangzhou Enterprise založila společný podnik, se tak naskytly značné možnosti. "Našemu českému partnerovi se otvírá obrovský potenciální trh," řekl LN viceprezident Guangzhou Enterprise Lin Chu.

Ještě během Klausovy návštěvy podepíše Škoda další dohodu o dodávce dvou strojoven pro oblast Vnitřního Mongolska. Jedná zde i o dalších kontraktech v hodnotě miliardy korun. Zároveň usiluje o dodávku dalších dvou bloků elektrárny Šen-tchou. Škoda Energo nyní dokončuje dodávky třetího a čtvrtého bloku této elektrárny. Tyto dodávky tvoří značnou část objemu českého exportu do Číny.

RADEK HONZÁK, LIDOVKY

obsah | svět - svet