Člověk v tísni kvůli Moskvě skončil v Čečensku

Člověk v tísni ukončil činnost v Čečensku. Ruské úřady mu neprodloužily registraci, čímž vyvrcholil jejich dlouhodobý tlak z na humanitární společnost. Ta od roku 2000 přinesla na severní Kavkaz 600 milionů korun. Své působení v oblasti omezují i další organizace.

"Po pěti a půl letech práce uzavírá společnost Člověk v tísni svoji misi na severním Kavkaze. Důvodem je dlouhodobý tlak ruských úřadů a neprodloužení registrace pro práci na území Ruské federace," sdělil iDNES ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

První konvoje s pomocí obyvatelům severního Kavkazu vypravil Člověk v tísni počátkem roku 2000 z prostředků veřejné sbírky SOS Čečensko.

Humanitární pracovníci se zaměřili jednak na pomoc uprchlíkům, kterých tehdy do sousedního Ingušska odešlo na 200 tisíc, jednak na činnost přímo v Čečensku.

"Rozhodnutí neprodloužit registraci považujeme za neopodstatněné, nesprávné, a tím pádem nespravedlivé, zvláště s vědomím obrovského objemu konkrétní, zdokumentované a kvalitní práce ve velmi komplikovaném regionu," zlobí se Pánek na ruské úřady.

Společnost přivezla stovky milionů

Za pět a půl roku realizovala společnost Člověk v tísni na severním Kavkazu pomoc za 600 milionů korun. K vlastním projektům postupně přibírala i ty organizované OSN nebo financované z fondů EU.

Šimon Pánek předpokládá, že poslední zaměstnanec Člověka v tísni opustí Rusko na počátku příštího týdne. "Kancelář jsme zavřeli už na počátku července," dodal.

Ministerstvo zahraničních věcí uzavření mise Člověka v tísni lituje. "Společnost je velice osvědčená nevládní organizace celoevropského významu," uvedlo.

Člověk v tísni není jedinou společností, která svou činnost v Čečensku omezuje. Postupně se odtamtud stahují také Lékaři bez hranic nebo některé dánské charity. Důvody jsou podobné: házení klacků pod nohy ze strany ruských úředníků.

Charita v Čečensku zůstává

České aktivity v oblasti severního Kavkazu ale odchodem Člověka v tísni nekončí. Zůstává tam Česká katolická charita, která v zemi působí jako styčná organizace mezinárodní sítě Charitas Internacionalis.

"Roční rozpočet na naše aktivity je asi dva miliony dolarů, tedy přes čtyřicet milionů korun. Zatím to vypadá, že tam zůstaneme, i když spolupráce s úřady není jednoduchá," vysvětlila iDNES Ludmila Hamplová z České katolické charity.

Charita se zaměřuje mimo jiné na budování dětských školek a na psychologickou pomoc obětem vleklé války. Nově by se chtěla zaměřit také na boj s AIDS, které se stále více rozšiřuje především v čečenské metropoli Grozném.

(lkr), iDNES

obsah | svět - svet