V cizině si vydělávají tisíce Čechů

Najít si práci v cizině se Češi naučili už dávno předtím, než země vstoupila do Evropské unie. Loni si za hranicemi vydělávalo 23 tisíc Čechů a odhadem asi třetina z nich legálně. Dohromady vydělali 14 miliard korun. Na jednoho tedy vychází průměrný plat 51 tisíc korun měsíčně, třikrát víc než v Česku. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu.

Výdělky v cizině rostou. "Loni čeští zaměstnanci v zahraničí vydělali téměř o třetinu více než v roce 2002, ale i proto, že za prací vyjelo více lidí," uvedla Drahomíra Dubská ze statistického úřadu.

Nejvíce Čechů pracovalo v Německu, Rakousku, Itálii a v Británii. V Německu si z nich našel práci každý třetí, zatímco v Rakousku nebo v Británii jen každý sedmý.

Je těžké zjistit, zda jsou nynější čísla úplná. Statistici je zvyšují odhadem o lidi, kteří si vydělávají načerno, což se dá těžko zkontrolovat. Nikdo ani komplexně nesleduje legální pracovníky a české zaměstnance nikdo nenutí, aby oznamovali, že pracují mimo republiku.

"Vůbec nevím, jestli jsem v těch číslech taky. Nikam jsem nic nehlásila, ani neodhlašovala. V Česku si stále platím zdravotní i sociální pojištění," říká třicetiletá Libuše, která pracuje v Rakousku v horském středisku a pracovní povolení má.

"Podobný průzkum jsme dělali naposledy v roce 2000, kdy jsme spočetli, že v zahraničí pracuje kolem dvaceti tisíc Čechů," dodal Meduna. Novější přepočet ministerstvo zatím neplánuje.

Ze statistických šetření vyplývá, že nejvíce pracovali Češi v zahraničí v roce 1993. Od té doby jejich počet klesal, což platí i o výjezdech do sousedního Německa či Rakouska. V kurzu jsou vzdálenější země, zejména Británie. Británie a Irsko jsou jedny z mála zemí, které otevřely brány svého pracovního trhu novým zemím hned po vstupu do Evropské unie. Většina zemí evropské patnáctky naopak na poslední chvíli hranice uzavřela. V Německu se sice režim částečně uvolnil, ale úplná volnost má přijít až za sedm let.

Čísla za období po vstupu do EU budou vypadat asi docela jinak, ale k dispozici budou až za rok. Navzdory vzrušeným politickým debatám se však nečeká žádný masový exodus, odhady mluví nejvýš o 50 tisících osob. "Česká práce v cizině nebude v příštích dvou letech ani později znamenat výraznější ohrožení trhu práce ve starých zemích EU," dodávají statistici ve zprávě.

KATEŘINA KOUBOVÁ

obsah | svět - svet