Čtyřkanoe získala na MS stříbro na 200 m

Čtyřkanoe ve složení Petr Fuksa, Petr Netušil, Jan Břečka a Petr Procházka získala na mistrovství světa v rychlostní kanoistice stříbrnou medaili v závodu na 200 metrů. Posádka, která obhajovala bronz z předchozího šampionátu, tak na neolympijské trati vybojovala jediný cenný kov pro českou výpravu.

Zlatí medailisté z nedávného mistrovství Evropy v Poznani do závodu nastupovali maximálně soustředění. "Včera jsme dostali lekci v rozjížďce, která se nám nepovedla a museli jsme přes semifinále. Před závodem jsme si říkali, že každá medaile je v této konkurenci dobrá," řekl v telefonickém rozhovoru Petr Procházka, který po minulém šampionátu v lodi nahradil Karla Kožíška.

Na sprinterské trati čtyřkanoi potkalo jen jedno drobné zaváhání. "Start se tentokrát povedl. V jednu chvíli se nám to pak trochu zvrtlo na stranu, což se ale děje, a byla to jediná chybka," popsal Procházka závod. "Měli jsme vedle sebe Poláky, kteří nás předjeli v rozjížďce, takže jsme věděli, že když jsme před nimi, že na tom jsme asi dobře. Jinak nebyl čas se rozhlížet. Takže bylo kopnutí do cíle, vylomená příčka - prostě všechno, co k tomu patří," dodal.

Chvilková radost z bronzu

Češi se v Záhřebu chvilku radovali i z bronzu pro čtyřkajak, který se bezprostředně po dojezdu závodu objevil na výsledkové listině jako třetí. Nadšení ale vzápětí zchladily oficiální výsledky, v nichž posádka Pavel Holubář, Jan Štěrba, Filip Šváb, Svatopluk Baťka klesla na čtvrtou příčku o 16 tisícin sekundy za posádku Běloruska. "Byly v tom emoce, jsme samozřejmě zklamaní. Měli jsme na víc, i na víc než na to třetí místo," řekl v telefonickém rozhovoru Baťka. "Musím přiznat, že jsme zkazili start a sami si to zkomplikovali. Statečně jsme sice dojížděli, nakonec to ale nedopadlo," dodal s tím, že se jeho loď sice v jednu chvíli pohybovala na třetí příčce, finiš ale vyšel lépe soupeři.

Bez medaile skončil v Záhřebu Martin Doktor. Po pátém místu na kilometru a osmém na poloviční trati dnes na dvoustovce, na níž obhajoval stříbro z amerického Gainesvillu, skončil čtvrtý. Od bronzu ho dělilo 282 tisícin.

Doktor vyloženě zklamaný neodjížděl

Vyloženě zklamaný ale ze Záhřebu neodjížděl. "Štve mě, že to ani jednou necinklo. Závody ale byly hrozně vyrovnaný a rychlý. Do všech tratí jsem dal všechno, nikde jsem to výrazně nepokazil a bylo to lepší než na mistrovství Evropy," řekl.

V hodnocení jednotlivých závodů byl nejvíc spokojen se svým vystoupením na nejdelší trati. "Nejspokojenější jsem s kilometrem, protože to je olympijská disciplína, takže páté místo je solidní. Dvoustovka není tak prestižní," uvedl. Obhajoba stříbra na dvoustovce nevyšla deblkanoi Fuksa, Netušil, která skončila pátá.

NOVINKY

obsah | svět - svet