Slovensko podporí celistvosť Cypru

Slovensko bude na pôde Európskej únie podporovať politiku suverenity a územnej celistvosti jedného cyperského štátu. S týmto posolstvom v sobotu ukončil oficiálnu návštevu Cyperskej republiky predseda NR SR Pavol Hrušovský, podľa ktorého všetky rozhodnutia musia byť v súlade s medzinárodným a komunitárnym právom.

Hrušovský na Cypre rokoval s najvyššími predstaviteľmi krajiny predovšetkým o tzv. cyperskej otázke a ďalšom rozširovaní EÚ. Cyperských predstaviteľov požiadal o podporu SR v jej úsilí stať sa nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Aj keď jednoznačné "áno" nepočul, vzhľadom na dobré vzťahy medzi oboma krajinami naznačil prezident Tassos Papadopoulos, že s podporou Cypru by mohlo Slovensko počítať.

Delegácia NR SR navštívila tiež slovenských vojakov, ktorí pôsobia v rámci síl OSN na Cypre od roku 2001 a velia 4. sektoru nárazníkovej zóny medzi Cyperskou republikou a Severocyperskou tureckou republikou.

Šéf parlamentu sa v sobotu po ceste na Slovensko zastaví v Prahe, kde sa zúčastní na závere medzinárodnej konferencie o posilnení demokracie na Kube.

PRAVDA

obsah | svět - svet