Čeští alpinisté zažívají černé období

V Pamíru, asijských velehorách, zahynul český horolezec a jeho devět společníků muselo být evakuováno z vysokohorského tábora. Další český alpinista se těžce zranil při výstupu na sopku Ključevskaja na Kamčatce. Jeho kolegové se pokoušeli zorganizovat jeho záchranu. Muž však zemřel ještě před jejich výstupem.

Jde o další z řady tragédií českých lezců - před nedávnem zahynula čtveřice pod vrcholem kavkazského Elbrusu. Český horolezec v Pamíru zahynul již minulý týden a jeho společníkům se až nyní podařilo dostat se do Dušanbe, hlavního města Tádžikistánu.

V případě kamčatské tragédie nejprve zranil horolezce padající kámen a jeho tělo poté spadlo ze svahu. "Vyslali jsme na místo vrtulník, ale nemohl přistát kvůli špatnému počasí," řekl dispečer kamčatských záchranářů Vladimir Volinkin. Na pokusech o jeho evakuaci se podíleli i další skupiny českých alpinistů a turistů v oblasti sopky Ključevskaja. "Snažíme se vymyslet nějakou cestu, jak ho dostat dolů," uvedl včera v telefonickém rozhovoru s MF DNES ze základny pod sopkou Stanislav Solánský, který na Kamčatku přicestoval nezávisle na zraněném. "Je ve výšce asi 4300 metrů, je u něj lékař jedné z výprav, který mu poskytl první pomoc."

Zraněný byl členem čtyřčlenné skupiny, která stoupala na vulkán. Při tom udeřil alpinistu do hlavy kámen a další zranění mu způsobil následný pád. Kamčatští záchranáři vyslali na sopku vrtulník s lékařem, který se však musel vrátit kvůli špatnému počasí. O další vzlet se stroj pokusil v noci na dnešek. "Je tam zataženo, počasí na Kamčatce je nepředvídatelné," uvedl Vladimir Volinkin, dispečer záchranářů ruského ministerstva pro mimořádné situace. Situaci nadále komplikoval fakt, že se skupinou, která se o zraněného starala, nebylo spojení. Záchranáře o neštěstí zpravili tři členové české výpravy, kteří z hory sestoupili.

Záchranný tým, který zahájil výstup dnes ráno, pak zjistil, že už horolezci nepomůže. Našel devět horolezců v základním táboře ve výšce asi 2500 metrů a další tři na sestupu s tělem. Další čtyři lidé stále čekají na pomoc ve výšce 4300 metrů. Tělo mrtvého alpinisty bylo zanecháno 200 metrů nad základním kempem a bude přeneseno později.

Podle Itar-Tass byl zraněným členem výpravy 44letý Miloš Smilovský.

(mp)

obsah | svět - svet