Česi a Slováci majú spoločne pôsobiť v Kuvajte

Približne 60 slovenských vojakov má pôsobiť spoločne s českými chemikmi v Kuvajte, kde by mal k 1. aprílu vzniknúť spoločný česko-slovenský prápor.

"Najskôr budú o vytvorení spoločnej jednotky rokovať experti. Na úrovni ministrov obrany bude následne podpísaná dohoda o vytvorení česko-slovenskej jednotky, kde budú definované práva, povinnosti a zásady vzájomnej spolupráce príslušníkov armád zmluvných strán pri pôsobení v jednotke," uviedol dnes hovorca českého ministerstva obrany Vladimír Palán.

Slovenská strana zapojí do spoločnej jednotky na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia jednu rotu a ďalší slovenskí vojaci budú pracovať na základe pomerného zastúpenia v štábe práporu. Mandát pre zapojenie slovenských vojakov bude rovnaký ako pre českých vojakov. "Spoločne budeme pôsobiť aj na americkom veliteľstve Stred (USCENTCOM) v Tampe, kde sa operácia plánuje," doplnil Palán.

Vytvorenie spoločnej jednotky je podľa Prahy vyjadrením podpory medzinárodnému spoločenstvu v boji proti terorizmu. "Pre nás to bude ďalší integračný krok v zbližovaní AČR a ASR, na ktorom sa dohodli ministri oboch krajín na poslednom spoločnom rokovaní," doplnil Palán.

Česká armáda má na vojenskej základni v Kuvajte 251 vojakov a tento týždeň sa k nim presúva ďalších 107 vojakov s technikou. O posilnenie českej vojenskej prítomnosti v Kuvajte požiadali nedávno Prahu Spojené štáty. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR minulý týždeň schválila českú účasť v prípadnej akcii proti Iraku. Poslanci po búrlivých rokovaniach vyslovili súhlas s posilnením jednotky českých chemikov.

Poslanci do uznesenia pridali ešte podmienku, podľa ktorej bude musieť vláda vysloviť ďalší súhlas po stanovisku Bezpečnostnej rady OSN. Česká vláda schválila účasť českých chemikov v prípadnej vojenskej akcii proti Iraku pod mandátom OSN, alebo v prípade, že Bagdad použije zbrane hromadného ničenia.

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda dnes oznámil, že kabinet požiada Národnú radu SR o schválenie vyslania vojenskej jednotky, ktorá by riešila dôsledky použitia zbraní hromadného ničenia v prípadnom konflikte s Irakom.

PRAVDA

obsah | svět - svet