Dopingový test potvrdil, že jsou desetibojaři čistí

Dopingové vzorky českých desetibojařů Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka byly na mistrovství světa v atletice negativní. V sobotu to v Helsinkách oznámila mezinárodní federace IAAF. Celá kauza, kterou rozpoutal finský deník Helsingin Sanomat, tak definitivně skončila bez jakékoliv újmy pro české atlety.

"Vzorky byly negativní na všechny zakázané látky a metody," píše se v prohlášení. "Helsinská laboratoř ujistila IAAF, že není žádný důkaz, že by bylo se vzorky jakkoli manipulováno," napsala IAAF. Úplný výsledek Šebrleho krevního testu ještě není znám, avšak parametry již prý byly shledány v normě.

Dvořák a Šebrle dostali před během na 1500 metrů, který na MS v Helsinkách uzavřel soutěž desetibojařů, od týmového lékaře vyživující infuzi. Od pátečního rána se pak ve finském tisku objevovaly informace, že jim za to hrozí diskvalifikace nebo i trest za doping.

Oba sportovci, stejně jako vedení a lékař české výpravy Petr Sikora jakoukoliv spojitost s dopingem důrazně popírali. Podle Sikory dostali desetibojaři po hodu oštěpem povzbuzující injekci s glukózou, protože bylo ohroženo jejich zdraví. Oba jevili příznaky hypoglykemie a extrémní únavy.

Glukózu lékař českým atletům aplikoval v odpočinkové místnosti za přítomnosti dalších desetibojařů. Jeden z nich, Fin Ojaniemi, později vyslovil podezření, že není něco v pořádku. Případ tak začala řešit antidopingová komise IAAF, ačkoliv se čerstvý vicemistr světa Šebrle i osmý Dvořák ihned po závodě podrobili dopingové zkoušce. Ta nyní definitivně potvrdila, že čeští atleti nemají s dopingem nic společného.

Němcům se verdikt nelíbí

S rozuzlením kauzy nesouhlasí německý tým, který by se v případě Šebrleho diskvalifikace dočkal bronzové medaile pro Andrého Niklause. Verdikt IAAF svaz podrobil ostré kritice. "Takový postoj IAAF je neakceptovatelný. Je to vtip," prohlásil generální sekretář německého svazu Frank Hensel.

Vedoucí lékař německé výpravy Uwe Wegner zastává obdobný názor: podle jeho výkladu pravidel mělo být Šebrlemu stříbro odebráno. Podle něj by byl Sikorův zásah oprávněný jedině v případě, kdyby lékař při popsaných klinických příznacích nejprve provedl kardiologické vyšetření a nechal udělat krevní obraz hladiny cukru v těle.

(grg), SPORT.CZ

obsah | svět - svet