Nato má záujem o slovenský detektor

Prístroj na diaľkové zisťovanie toxických látok v atmosfére, ktorý je svetovým unikátom, predstavil na trenčianskej výstave vojenskej techniky IDEE 2002 Vojenský technický ústav z Liptovského Mikuláša.

"Existujú obdobné prístroje vo svete, ale sú príliš veľké, ťažké a drahé, aby mohli byť vo väčšej miere zavedené do výzbroje armád," uviedol konštruktér slovenského detektoru Jiří Viceník. Na vývoji prístroja pracovali v Liptovskom Mikuláši od roku 1992. Kým vo svete sa konštruovali detektory ako nástavby na nákladné autá, Slováci sa snažili o miniaturizáciu prístroja. Zahraničné zariadenia podľa Viceníka vážia 800 až 1000 kilogramov a nie je možné ich prenášať alebo prepravovať vozidlom či vrtuľníkom. Navyše ich cena sa pohybuje okolo troch miliónov dolárov. Slovenský unikát váži 37 kilogramov a jeho cena pre export by nemala presiahnuť desatinu ceny zahraničných detektorov.

O prístroj už prejavili záujem v NATO, pretože ochrana pred toxickými látkami patrí v súčasnosti medzi priority. "Kuloárne vieme, že vo väčšine parametrov im tento prístroj vyhovuje. Je to prvý prostriedok toho typu, ktorý by počas niekoľkých rokov chceli mať vo výzbroji," povedal Viceník.

Na budúci týždeň sa vo výcvikových priestoroch začnú vojenské skúšky prístroja, ktoré sú potrebné, aby mohol byť zaradený do výzbroje slovenskej armády. Detektor dokáže zistiť toxické látky v ovzduší zo vzdialenosti troch kilometrov bez toho, aby vojaci prišli do styku s chemikáliami. Celé spektrum nebezpečných látok zmeria do 30 sekúnd.

Prístroj dnes získal na výstave prvú cenu ako najlepší exponát v kategórii prieskumných prostriedkov.

PRAVDA

obsah | svět - svet