Dzurinda v Belgicku obhajoval postoj k Iraku

Belgicko od premiéra Mikuláša Dzurindu žiadalo vysvetlenie, prečo sa Slovensko priklonilo na stranu americkú stranu. Slovenský predseda vlády obhajoval svoj postoj počas návštevy Belgicka, ktoré má na riešenie krízy v Iraku iný názor. Stavia na stranu Nemecka a Francúzska. Dzurinda sa stretol s premiérom Guy Verhofstadtom a poslancami.

Tí sa Dzurindu pri jeho vystúpení v parlamente pýtali, prečo sa vláda rozhodla vyslať slovenských vojakov do zálivu, keď s tým občania Slovenska nesúhlasia. "Zodpovedný politik, ktorý nechce byť populistom, sa nemôže vždy riadiť podľa prieskumov verejnej mienky," odpovedal Dzurinda. Pripomenul aj rok 1999, keď jeho vláda povolila prelety síl NATO počas náletov na bývalú Juhosláviu. "Keby sme sa riadili náladami, dodnes by bol Dunaj plný krvi," vyhlásil Dzurinda. Zároveň vyjadril presvedčenie, že belgický parlament ratifikuje vstup Slovenska do EÚ a NATO.

Slovenský premiér potom novinárom povedal, že má pocit, že sa mu darí svoje postoje tlmočiť. "Ponúkam naše názory, pohľad Slovenska, ktorý sa opiera o presvedčenie, že Európa by mala stavať na pilieri transatlantického spoločenstva". Z diskusií v Belgicku podľa neho netreba byť "nervóznejší. Snažíme sa robiť politiku tak, aby prispievala k zjednocovaniu, nie k rozdeľovaniu. Cítim, že postoje európskych lídrov sa zbližujú."

(bd), PRAVDA

obsah | svět - svet