Eliáš dobyl druhý Stanleyův pohár

O co delší bylo sedmizápasové a téměř dvoutýdenní finálové soupeření o Stanleyův pohár, o to bouřlivější a intenzivnější byla bezprostřední oslava hokejistů New Jersey. Po rozhodujícím vítězství 3:0 v šatně tradičně teklo proudem šampaňské, spršce neušli hráči, novináři ani hosté, chodbami putovala nad hlavami vítězů obrovská stříbrná trofej.

Sotva hodinu po skončení rozhodující bitvy už český útočník Patrik Eliáš na chodbě u šaten ještě uprostřed vřavy popisoval, co prožívá. "Pocit je to výbornej, ale vidím už trošku matně. Přeci jenom pár flašek šampaňského tam padlo a každej má supernáladu," svěřil se český útočník.

Konec sezony, navíc s vítěznou tečkou, v něm vzbudil obrovskou úlevu. "Bylo to vydřený a teď si to můžu užít," oddychl si po posledním zápase se soupeřem, u něhož ocenil nesmírnou vůli a bojovnost až do poslední chvíle. Eliáš nicméně zvážněl při pomyšlení na aktuální rozpoložení svého bývalého spoluhráče a blízkého přítele Petra Sýkory. Ještě před třemi lety hrávali spolu v jedné řadě a radovali se ze zisku premiérového Stanleyova poháru, letos byl Sýkora oblečen v dresu poraženého mužstva. Úspěšnější z Čechů prý nevěděl, co kamarádovi po zápase říci.

"Já jsem si samozřejmě tajně přál, abych byl ten šťastnější a vím, jak se Péťa cítí," zamyslel se Eliáš. "Nevěděl jsem přesně, co mu mám na ledě říct. Péťa jen řekl, že byl blízko, ale bohužel...," vybavil si odchovanec třebíčského hokeje kontakt z ledové plochy. Sýkory mu bylo líto. "Nevím, jestli ještě najdu takovýho parťáka, přáteli ale určitě zůstaneme," dodal.

O čtvrtém vítězství ve finálové sérii rozhodly podle Eliášova mínění výhoda domácího ledu a výkon brankář Martina Brodeura. "Myslím, že dneska nejlépe zahrál Martin (Brodeur)," vychválil oporu v brance a neopomněl ani ocenit přínos Mikaela Ruppa, který dal první branku a na další dvě nahrál.

"Ale my vítězíme hlavně týmovou prací," nabídl vysvětlení, proč prestižní soutěž vyhráli Devils a nikoli týmy s více hvězdným obsazením, jakými jsou Detroit Red Wings, Colorado Avalanche či New York Rangres. "Důležité je, aby se každý z hráčů podřídil hracímu systému," poznamenal a přiznal, že v sezoně se to týkalo i jeho. Po debatě s trenérem Patem Burnsem slevili oba ze svých nároků. "A to se nám vyplatilo," dodal.

Zatímco Eliáš se ze zisku trofeje radoval už podruhé, obránce Richard Šmehlík prožíval v tomto ohledu premiéru. Člen defenzivy Devils a olympijský vítěz z Nagana se stal patnáctým českým hráčem, který navlékne prsten pro vítěze nejslavnější hokejové soutěže. Z triumfu New Jersy se radoval jen nepatrně méně, protože do finálové série nezasáhl a v play off odehrál pouze pět zápasů. Přesto prý bude na právě skončenou sezonu vzpomínat do konce života.

"Je hrozně těžké dostat se takhle daleko. Jsem strašně rád, škoda jen, že jsem si nezahrál ve finále. To však nebylo v mých rukách," řekl Šmehlík, který před čtyřmi roky usiloval marně o slavný hokejový grál v dresu Buffala ve finále proti Dallasu.

PŘEHLED ČESKÝCH VÍTĚZŮ STANLEYOVA POHÁRU

1984 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)
1985 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)
1986 - Petr Svoboda (Montreal Canadiens)
1987 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)
1989 - Jiří Hrdina (Calgary Flames)
1990 - Petr Klíma (Edmonton Oilers)
1991 - Jaromír Jágr a Jiří Hrdina (Pittsburgh Penguins)
1992 - Jaromír Jágr a Jiří Hrdina (Pittsburgh Penguins)
1995 - Robert Holík (New Jersey Devils)
1999 - Roman Turek (Dallas Stars)
2000 - Robert Holík, Patrik Eliáš, Petr Sýkora (New Jersey Devils)
2001 - Milan Hejduk, Martin Škoula (Colorado Avalanche)
2002 - Dominik Hašek, Jiří Fischer, Jiří Šlégr (Detroit Red Wings)
2003 - Patrik Eliáš, Richard Šmehlík (New Jersey Devils).

VLASTIMIL MILÝ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet