Češi, Britové a Poláci odmítli ústavu EU

Čeští poslanci včera ve Štrasburku vynikli jako hlavní odpůrci evropské ústavy. Většina z nich hlasovala proti jejímu přijetí. Spolu s nimi se podobně vyhranili už jen Poláci a Britové, ale jejich "ne" nebylo zdaleka tak silné jako v případě české skupiny. Žádná jiná národní delegace neměla v průměru tolik hlasů proti.

Účelem ústavy, která je nejdůležitějším dokumentem EU v posledním desetiletí, je zjednodušit fungování rozšířené Evropské unie. Kritici jí však vytýkají, že je nesrozumitelná a navíc i výhodnější pro větší země.

I přes odpor Čechů, Britů a Poláků parlament ústavu přijal velkou většinou hlasů. Z 22 přítomných českých poslanců jich pro ústavu hlasovalo jen sedm. Proti byli členové ODS (dva chyběli), komunisté, Vladimír Železný i Jana Bobošíková.

Ačkoli se Češi ukázali jako největší odpůrci ústavy, pro většinu ostatních poslanců to byl očekávaný postoj. "Výsledek nenechává žádný prostor pochybám o podpoře ústavy v tomto parlamentu," prohlásil šéf parlamentu Josep Borrell do hlasitých ovací poslanců. Hlasování parlamentu bylo hlavně symbolickou zkouškou. Ta hlavní ústavu čeká ve všech členských zemích. Ve dvou už ji odhlasovaly tamní národní parlamenty, ale v řadě států se chystá referendum a výsledky jsou značně nejisté. Platí to i pro Česko.

Rozhodne referendum

Právě Češi spolu s Brity či Dány jsou pro ústavu nejméně nadšení. Přesto by většina z nich (63 procent) byla ochotna její přijetí podpořit. Vyplývá to alespoň z posledního průzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Pokud jediná členská země řekne ne, nemůže ústava začít platit. Taková situace může vést k rozštěpení unie na několik bloků.

Čeští europoslanci ODS, kteří svůj antiústavní postoj vyjádřili i na stuze kolem krku, na které nosí poslaneckou akreditaci, byli spokojeni, ač nedosáhli svého. "Téměř 140 poslanců hlasovalo proti, to už není jen nějaká skupina bláznů a fanatiků, je tam celá řada lidí, kteří mají racionální argumenty proti," komentoval to Jan Zahradil.

Zcela na opačné straně stojí zástupci sociálních demokratů, lidovců a Evropských demokratů/SNK. "Z českých poslanců nemám moc dobrý pocit, naše skóre je vůbec nejhorší ze všech," prohlásil Libor Rouček, poslanec za ČSSD. A dodal: "Je to ostuda."

Na české politické scéně se s vyhraněným postojem ODS ztotožňuje jen prezident Václav Klaus. Přesto předseda největší opoziční strany Mirek Topolánek po schůzce s ním prohlásil, že prezidentův názor je daleko vyhraněnější, než má ODS.

Hlasování o ústavě EU

Pro 500

Proti 137

Zdrželo se 40

Jak hlasovali Češi

PROTI

ODS (7 proti, 2 nehlasovali), KSČM (6 proti), Jana Bobošíková a Vladimír Železný

PRO

ČSSD (2), KDU-ČSL (2), Evropští demokraté/SNK (3)

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | svět - svet