Slovensko je v rebríčku obľúbenosti u členov EU 7. a Česko 5.

Prijatie Slovenska do Európskej únie podporuje 41 percent jej obyvateľov, proti je 37 percent. Pre Českú republiku je 46 percent a proti 33 percent. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer z jesene 2002, ktorý v utorok v Bruseli zverejnila Európska komisia.

Oproti vlaňajšej jari podpora Slovensku medzi obyvateľmi EÚ narástla o tri percentá, počet tých, ktorí s prijatím SR nesúhlasia, klesol o jedno percento. Napriek tomu si však Slovensko pohoršilo v celkovom rebríčku obľúbenosti kandidátskych krajín a kleslo zo šiesteho na siedme miesto. Celkovo rozšírenie EÚ podporuje 52 percent jej obyvateľov, čo je o dve viac, ako vlani na jar. Proti prijímaniu nových členov je 30 percent obyvateľov únie.

Tradične najviac stúpencov má rozšírenie v krajinách ako Grécko, Dánsko, Švédsko či Írsko, najmenej populárne je v Nemecku, Veľkej Británii a najmä vo Francúzsku. To zostáva jedinou krajinou, kde je proti rozšíreniu viac ľudí (49 percent) ako za (41 percent). Len podľa 31 percent obyvateľov únie by malo byť rozšírenie prioritou. Väčšina dáva prednosť riešeniu takých problémov ako nezamestnanosť či kriminalita. Väčšina obyvateľov únie síce uznáva, že s väčším počtom krajín bude EÚ významnejšia vo svetovom meradle a kultúrne bohatšia, na druhej strane sa obávajú vysokých nákladov rozšírenia, vyššej nezamestnanosti a zložitejšieho rozhodovania. Rozšírením podľa ľudí v EÚ najviac získajú veľké podniky a mládež, najviac stratia poľnohospodári a rybári.

Oveľa viac ako prijatie súčasných kandidátskych krajín podporujú obyvatelia EÚ vstup bohatých severských štátov Nórska a Islandu, ako aj Švajčiarska.

Spomedzi kandidátov je najobľúbenejšia Malta. Jej vstup si želá 52 percent obyvateľov únie, proti je len 28 percent. Na druhom mieste je Maďarsko (52:30) a tretie Poľsko (48:34). Nasledujú Cyprus (47:33), Česká republika (46:33), Estónsko (41:36) a Slovensko s Lotyšskom (41:37).

Ešte aj Litva má medzi obyvateľmi EÚ viac stúpencov ako odporcov (40:37), opačne je to však v prípade Bulharska, Slovinska, Rumunska a Turecka. Proti prijatiu Turecka je takmer polovica obyvateľov únie. Slovensko má najviac stúpencov vo Švédsku (69 percent za, 18 proti), Dánsku (61:25) a Grécku (58:24), naopak najmenej si jeho prijatie želajú Francúzi (26:56), Briti (32:36) a Nemci (37:44). Z obyvateľov susedného Rakúska podporuje prijatie SR 41, proti je 43 percent. Európania sa naďalej necítia byť o rozšírení dostatočne informovaní. Veľmi dobré alebo dobré informácie má len 21 percent, na nedostatočné alebo žiadne informácie sa posťažovalo 74 percent obyvateľov EÚ. Dnes zverejnený tradičný prieskum Eurobarometer prináša názory obyvateľov EÚ získané v októbri a novembri minulého roka.

PRAVDA

obsah | svět - svet