Figeľ sa bude v únii starať o vzdelanie, Špidla o sociálne veci

Dezignovaný predseda Európskej komisie José Manuel Durao Barroso oznámil vo štvrtok rozdelenie rezortov pre 24 budúcich komisárov. Slovenský zástupca Ján Figeľ obsadí v novej EK post komisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mnohojazyčnosť.

Český komisár Vladimír Špidla dostal rezort zamestnanosti, sociálnych vecí a rovnosť príležitostí, rakúska ministerka zahraničných vecí Benita Ferrerová-Waldnerová post komisárky pre vonkajšie vzťahy a európsku susedskú politiku. Danuta Hübnerová z Poľska bude mať na starosti regionálnu politiku a László Kovács z Maďarska energetiku.

V novej EK sú traja bývalí premiéri, piati bývalí šéfovia diplomacií a traja exministri financií. Osem postov obsadia ženy. Podľa očakávaní dostali Nemecko, Francúzsko a Británia dôležité ekonomické posty, prekvapením je pridelenie niektorých z najvplyvnejších rezortov menším krajinám.

Barrosovo rozhodnutie prideliť konkurenciu a štátnu pomoc Holandsku, vnútorný trh a finančné služby Írsku a dane a clá Lotyšsku signalizujú proreformný sklon v úsilí urýchliť chronicky pomalý ekonomický rast kontinentu.´ "Musíme hľadať nové moderné prostriedky pre posilnenie rastu a zároveň udržiavať našu priemyselnú bázu," povedal Barroso v Bruseli. "Len vytváraním nových pracovných miest môžeme stavať na našom úspešnom európskom sociálnom modeli."

Nemecký kancelár Gerhard Schröder presadzoval presun svojho kandidáta Güntera Verheugena zo súčasného postu komisára pre rozšírenie na dôležité ekonomické miesto vzhľadom na postavenie Nemecka ako najväčšej ekonomiky v rámci EÚ.

Verheugen sa stal jedným z piatich podpredsedov EK, konkrétne bude mať na starosti rezort podnikania, priemyslu a koordinácie otázok konkurencieschopnosti. Rozšírenie preberie Fín Olli Rehn, doterajší komisár pre podnikanie a informačné technológie.

Francúzsky zástupca Jacques Barrot, blízky spojenec prezidenta Jacqua Chiraca, bol menovaný podpredsedom EK pre dopravu, zatiaľ čo blízky priateľ britského premiéra Tonyho Blaira Peter Mandelson prevezme rezort zahraničného obchodu.

Pravdepodobne najvplyvnejší post - rozhodujúci o fúziách, protimonopolných prípadoch a nelegálnych štátnych subvenciách - však dostala bývalá holandská ministerka dopravy Neelie Kroesová.

Írsky komisár Charlie McCreevy, ktorý bol od roku 1997 ministrom financií a dozeral tak na najdynamickejšie hospodárstvo v EÚ, dostal rezort vnútorného trhu a finančných služieb. Dane a clá bude mať na starosti lotyšská komisárka Ingrida Udreová.

Ďalšími podpredsedami EK majú byť Siim Kallas z Estónska (administratívne záležitosti, účtovná kontrola a boj proti podvodom), Rocco Buttiglione z Talianska (spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť) Margot Wallströmová zo Švédska (inštitucionálne vzťahy a komunikačná stratégia).

Nová EK začne oficiálne pracovať 1. novembra, musí ju však potvrdiť Európsky parlament (EP), ktorý o nej bude hlasovať pravdepodobne v poslednom októbrovom týždni. Na prelome septembra a októbra predstúpia noví komisári pred poslancov EP.

PRAVDA

obsah | svět - svet