NA EXPO 2005 v Japonsku představí Česko i regiony

Jako jediný z prozatím přihlášených 108 účastníků chce Česká republika na Světové výstavě EXPO 2005 v Aiči představit i své regiony ve vybraných japonských prefekturách.

"Je to nápad ministra zahraničí Cyrila Svobody. Oslovili jsme hejtmany, aby se rozhodli, jakou podobu účasti by uvítali," řekl včera na tiskové konferenci v Praze generální komisař české účasti 2005 Vladimír Darjanin. O náklady se podělí kancelář generálního komisaře, která dostala letos v březnu rozhodnutím vlády k dispozici 300 miliónů korun, kraje a regionální sponzoři.

"Snahou bude najít ke každému kraji regionálního partnera," uvedl Darjanin. Věci se již hýbou z místa - Liberecko se sbližuje s prefekturou Toyama, Mekkou japonského sklářství, nebo Středočeský kraj s prefekturou Aiči, kde sídlí automobilka Toyota, která spolu s Peugeotem a Citroenem staví závod u Kolína. Na rozdíl od posledního EXPO v roce 2000 v německém Hannoveru nebudou jednotlivé země stavět pavilóny, ale dostanou buňky o čtvercovém půdorysu, dlouhé 18 a vysoké devět metrů.

Pokud vše dopadne dobře, ČR i zásluhou aktivity svého velvyslanectví v Tokiu získá jedno z nejlepších míst - hned u parkoviště u lanovky, takže kolem české expozice by musely projít tisíce lidí denně. "Máme za to, že denně si k české expozici najde cestu šest až deset tisíc návštěvníků."

(vpl)

obsah | svět - svet