Fico v Bruseli obraňoval SNS

Medzi účasťou SNS vo vláde a protimaďarskými výpadmi na Slovensku neexistuje žiadna súvislosť. V Bruseli to včera vyhlásil premiér Robert Fico po stretnutí so šéfom Európskej komisie Josém Barrosom.

"Buďte prosím objektívni. Nevidím žiadnu súvislosť medzi nedávnymi prípadmi násilia a účasťou jednej strany vo vládnej koalícii," povedal Fico novinárom. SNS však priamo nemenoval.

José Barroso sa hodnoteniu vyhol, hoci sa ho pýtali priamo na slovensko-maďarský prípad. Povedal len, že úlohou európskych štátnikov je bojovať proti xenofóbii a nacionalizmu.

"Rešpekt k právam národnostných menšín je jednou z povinností členského štátu, o ktorej sa nediskutuje. Je na lídroch oboch krajín, aby situáciu upokojili a verím, že to urobia."

Národnostne motivované útoky boli len okrajovou témou Ficovho stretnutia s Barrosom. Hovorili spolu najmä o ekonomických plánoch novej slovenskej vlády. Fico pred Barrosom bránil svoje rozhodnutie zmeniť niektoré kroky v Bruseli populárneho Dzurindovho kabinetu. "Reformy na Slovensku pomohli menšine a mali mnoho vedľajších efektov. Mnoho dôchodcov napríklad prišlo o svoje dôchodky a 21 percent našich ľudí žije v chudobe. My to chceme zmeniť, a preto niektoré reformy transformujeme," povedal Fico.

Barroso reagoval opäť mierne. "Som presvedčený, že reformy sú nutné, pretože jedine tak odpovieme na potreby ľudí. Niekedy však musíme mať i silnú sociálnu politiku."

Fico pred voľbami Barrosa ostro kritizoval za to, že v Bratislave pochválil Dzurindove reformy. Fico vtedy vyhlásil, že Barroso si ako predseda komisie nemôže dovoliť "robiť politickú propagandu a diktovať Slovákom cestu škodlivých pravicových experimentov".

Barroso včera odmietol Ficovu kritiku spred volieb.

"Som za lisabonskú agendu, to je jediné, čo ma zaujíma. V Európskej komisii sú socialisti, liberáli, kresťanskí demokrati, komisia nemá stranícku orientáciu," povedal k tomu včera Barroso. "Nediskriminujem, pracujem so všetkými demokraticky zvolenými lídrami členských štátov."

Pred schôdzkou s Barrosom sa Fico stretol s generálnym tajomníkom NATO Jaap de Hoop Schefferom. Povedal mu, že Slovensko ctí svoje záväzky v rámci aliancie. Zároveň zopakoval, že Slovensko stiahne svojich vojakov z Iraku.

(šaf), SITA, SME

obsah | svět - svet