Francúzsko ponúka šancu aj mladým Slovákom a Čechom

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Noelle Lenoirová prišla s projektom nazvaným 10 000 stáží v Európe.

Cieľom iniciatívy je uľahčiť mobilitu mladých ľudí vo veku 16 až 25 rokov prostredníctvom stáží. Prihlásiť sa na ne môžu nielen mladí Francúzi, ktorí by chceli ísť do inej európskej krajiny, ale aj mladí občania z jednotlivých štátov rozšírenej EÚ si môžu nájsť stáž vo Francúzsku, či v inej krajine únie.

Stáže ponúkajú jednak školy, ale aj podniky. Záujemcovia, ktorí by chceli ísť napríklad do Francúzska, si môžu vybrať buď vysoké školy inžinierskeho, technického zamerania, alebo školu zaoberajúcu sa životným prostredím, poľnohospodársko-potravinárskou problematikou a podobne. V ponuke sú aj univerzity.

Stáž si možno vybrať aj v podnikoch. Vo Francúzsku sa do projektu zapojili spoločnosti, skupiny a podniky, ako napríklad spoločnosť Biotel, zaoberajúca sa spracovaním inovačných projektov a vytváraním aktivít v oblasti chémie polymérov a nových materiálov, alebo Alcatel, hutnícka skupina Arcelor, Michelin, Carrefoure, Danone, Nestlé, ale aj spoločnosť zaoberajúca sa výskumom vesmíru a techniky prenikania do kozmu EADS.

Na Slovensku a v Česku je partnerom tohto projektu Carrefoure. Záujemca o stáž si na internetovej stránke môže nechať svoj životopis. Bližšie informácie o projekte a ponúkaných možnostiach si možno pozrieť na internetovej adrese (www.10000stages.com), na ktorej sú okrem francúzskej aj anglická, španielska a holandská mutácia.

SME

obsah | svět - svet