Mladí fotbalisté jsou zlatí

Česko má zlato z evropského šampionátu jedenadvacetiletých fotbalistů. Ve finále v Basileji reprezentanti přemohli Francouze až na pokutové kopy 3:1, když v normální hrací době ani v půlhodinovém prodloužení gól nepadl. Rozhodující penaltu proměnil Skácel. Hrdinou byl gólman Čech, který dvě střely chytil. Když ve čtvrté sérii Boumsong překopl branku, čeští fotbalisté radostí sprintovali od půlky hřiště ke gólmanovi, naskákali na něj a radovali se. "Je to můj nejštastnější den v životě," řekl Čech.

Prvních třicet minut se čeští fotbalisté jen bránili, ale gólman Čech jim dal sílu a vrátil nadšení ze semifinále proti Itálii, když chytil tři šance. Udržel nerozhodný stav a uklidnil mužstvo, které po půlhodně prošlo dvojím střídáním, což si vynutila zranění.

To byl signál pro dribléra Zelenku, jenž se pustil mezi tři francouzské obránce. I když svou šanci gólově nezakončil, otřásl sebevědomím Francouzů. Poločas, po němž mohlo být už rozhodnuto, nakonec Češi dohráli na soupeřově polovině.

Francouzi měli lepší začátek, s lehkostí kličkovali a přes protihráče individuálně přecházeli. V moři volného prostoru vynikal pravý záložník Malbranque, jednou byl vlevo, za chvíli zase vpravo. Přihrával, střílel a vymýšlel šance pro útočníky Luyindulu s Govouem, kteří se do nich sice dostali, ale v koncovce propadli. Když bylo zapotřebí, tak Francouzi přitvrdili a zastavili jakýkoli náznak protiútoku. Defenzivní záložník Pedretti ostrými skluzy prošlápl Vachouška i Baroše a stoper Boumsong uzavřel obranu, do níž Češi dlouho nedokázali proniknout.

První šanci zápasu měl po čtvrthodině Govou, který chvíli předtím v souboji nechtěně trefil do obličeje Jiránka, jenž byl za čárou ošetřován. A když už se hlásil do hry, norský sudí ho nepustil. Nechal dokončit akci, na jejímž konci se poprvé blýskl Čech, jenž v krátké době ještě zázračně chytil gólové hlavičky Luyinduly a Brecheta.

Poté Kováč vyměnil otřeseného Jiránka a za zraněného Baroše přišel Pospíšil. Hübschman se posunul z kraje obrany doprostřed a dal defenzívě jistotu. Začalo se dařit i záloze, jež do té doby moc nepodporovala útočníky, protože Skácel se musel stahovat k aktivnímu Malbranqueovi a vepředu chyběl.

Ale když záložníkovi Fulhamu přestaly vycházet stále stejné kličky, na čas se vytratil. Poté deset minut po přestávce zle kopnul přímý kop z maximálně výhodné pozice a byl střídán.

Vynikající gólman Čech podržel mladé reprezentanty i po přestávce, ti po čtvrthodině začali zlobit a až do konce zápasu byli lepší. Dvě velké šance promarnil Piták, Skácel vyslal táhlou ránu těsně nad branku.

Hra dostala spád, útoky se přelévaly z jedné strany na druhou. Pryč byla opatrnost z úvodu, z hráčů bylo cítit, jak moc chtějí zápas rozhodnout. Jejich snahu ale často kazila nepřesnost. Pedretti daroval míč Zelenkovi, vzápětí podobným způsobem chyboval Skácel.

Hráči se vydávali se všech sil, dvacet minut před koncem braly křeče Zelenku a Vachouška. Strhující zápas vrcholil, rozhodnout mohly oba týmy. Nejblíž gólu byl Skácel, jenž oklamal dva obránce, ale jedovatou ránu namířil ze 14 metrů těsně vedle.

Češi si sympatickou hrou naklonili švýcarské publikum, které několikrát nespokojeně zabouřilo na rozhodčího, jenž chvílemi nadržoval soupeři. Když už měl být konec i nastaveného času, nechal dokončit akci, z níž Francouzi ohrozili branku.

Ve vysilujícím prodloužení bylo znát, jak někteří hráči za sebou nohy jen tahali, jak už nemohli. Vyburcovat se je snažili diváci, kteří se bavili mexickými vlnami. Francouzi se na chvíli zmátořili, ale šanci na rozhodnutí neměli.

MILOSLAV NOVÁK, iDnes

obsah | svět - svet