Jak sa žije rodine veľvyslanva v Belehrade

"V Belehrade sa snažím vyhýbať bulvárnym médiám. Po skúsenostiach z domu som zdržanlivá," hovorí bývalá moderátorka, dnes manželka veľvyslanca Jarka Hargašová

Dnes tridsaťšesťročná niekdajšia moderátorka športových správ televízie Markíza Jarka Hargašová bola dlho jednou z najobľúbenejších televíznych tvárí. Napriek tomu pred dvoma rokmi z obrazovky zmizla. Dôvod bol prostý - láska. J. Hargašová mala tak trochu smolu, zaľúbila sa totiž do ženatého veľvyslanca Miroslava Lajčáka, čo im spočiatku komplikovalo život. Ich vzťah bol však taký silný, že sa rozhodli vytvoriť novú rodinu a 28. januára minulého roku sa zosobášili. Po mnohých nepríjemných a nezriedka aj horúcich chvíľach sa dnes ich život dostal do normálnych koľají. Vyše roka žijú spolu v Belehrade, kde Miroslav Lajčák pôsobí na poste slovenského ambasádora. Vlani v marci do ich novej rodiny pribudla spoločná dcéra Lara.

Lara je chalan: "Larka je celý deň v pohybe. Je ako na baterky, nedá sa zastaviť. Keď si pospí hodinku, hovoríme, že dobíja baterky a potom ide ďalej. Je klasický chalan, celkom iná ako Vanesa. Všade sa vyšplhá a vymyslí aj nemožné. Chcela som chlapčeka a ona ním naozaj je. Večer už nevládzem. Spať chodieva o deviatej a ráno sa budí o štvrtej. Asi sa tak skoro nevyspím," povzdychne si na margo svojho pätnásťmesačného, druhého potomka Jarka. Pred Zlatým pukom, ktorý tento rok uvádzala, dala dcéru na dva dni k rodičom, aby sa mohla v pokoji naučiť scenáre. "Prvýkrát som bola v noci bez nej. Naši hovorili, že bola v pohode, ale keď mi ju v nedeľu doviezli, sedem hodín ma ignorovala. Bola urazená, zásadne sa otáčala na inú stranu, ako som bola ja. Až po siedmich hodinách ma zobrala na milosť. Predtým chodila za otcom, ktorého nevidela dva týždne, ten je pre ňu vzácnejší. Za ním pravidelne plače, keď odchádza do práce," sťažuje sa naoko manželka veľvyslanca Miroslava Lajčáka. Okrem Lary spolu v Belehrade vychovávajú dcéry zo svojich prvých manželstiev, šestnásťročnú Nikolu a dvanásťročnú Vanesu. Vďaka nim si Jarmila môže dovoliť niekedy večer odísť, keď majú s manželom oficiálne povinnosti. "Dievčatá sa o Laru postarajú, okúpu ju a uložia spať."

Život s veľvyslancom: Práca veľvyslanca podľa Jarmily nie je taká atraktívna, ako sa na prvý pohľad zdá, a rodine často zasiahne do plánov. "Napríklad deň pred Larkiným narodením zabili premiéra Djindjiča, tento rok nás zastihol nepríjemný zážitok, keď mali dievčatá jarné prázdniny. Chceli sme si užiť dovolenku v Tatrách, no hneď na druhý deň po tom, ako sme pricestovali, nám zavolali, že tragicky zahynul macedónsky prezident Trajkovský. Tak sme o desiatej ráno sadli do auta a išli naspäť. Inokedy, keď sme išli na Slovensko, v Maďarsku nám zazvonil telefón a povedali nám o nepokojoch v Kosove. Manžel na Slovensko išiel pracovne, takže vrátiť sme sa nemohli. V podstate si naozaj nemôžeme nič naplánovať, lebo nikdy nevieme, čo sa stane. Z Belehradu nemôžeme tuším ani päty vytiahnuť, lebo vždy sa niečo udeje. Je to nepokojný región," konštatuje Jarmila.

Manžel je mediálna hviezda: V Belehrade si s manželom vymenila úlohy - mediálne obletovaným je tam on. "Smejem sa, lebo keď sme tam na nejakom spoločenskom podujatí, väčšinou čakám, kým poskytne všetky rozhovory. Keďže výborne hovorí po srbsky - myslím, že z tamojších veľvyslancov najlepšie - často ho volajú aj do živých televíznych debát. Je tam, skrátka, mediálnou hviezdou," žartuje J. Hargašová. "Spoznávajú ho aj ľudia na ulici. Raz sme v nemocnici kráčali po chodbe a babka, ktorá išla okolo, poznamenala: Ambasador slovačke. Ja som tam anonymná," smeje sa Jarka, ktorá sa spočiatku snažila, aby nikto nevedel, že na Slovensku je známou osobnosťou. Ale hneď na prvej recepcii ju vraj prezradil bulharský veľvyslanec, ktorý predtým štyri roky pôsobil na Slovensku. "Cez celú miestnosť zakričal: Televízia Markíza! V diplomatickom zbore sa rýchlo rozšírilo, že som moderátorka. Ale snažím sa vyhýbať bulvárnym médiám, do rozhovorov sa nehrniem. Po skúsenostiach z domu som zdržanlivá." Čo sa týka stykov s ďalšími kolegami, Jarmila si plní povinnosť byť dobrou hostiteľkou a milou spoločníčkou, ale vraj nie je vášnivou navštevovateľkou ženských krúžkov. "Ak ide o niečo, čo má efekt, neodmietnem. Ale ak mám pocit, že sú to len akcie na skrátenie dlhej chvíle, tak to si môžu dovoliť ženy, ktoré nemajú doma toľko povinností. Ja netrpím nudou," vraví. No bývalá moderátorka športových správ si nedala ujsť zápasy Ligy majstrov s tímami Real Madrid a FC Porto. A videla aj miestnu súťaž miss - iste si spomínate, že ešte donedávna konferovala tú slovenskú. "Inak takéto podujatia nevyhľadávam, lebo ako v každej južanskej krajine, aj tu začínajú žiť po desiatej hodine, a to ja už zomieram."

Na politickú debatu v srbčine si netrúfa: Takmer za rok a pol strávený v Belehrade sa dokáže aj slušne dohovoriť v srbčine, no na manžela a dcéry nemá. "Dievčatá sú lepšie. Chodia do britskej školy, ale majú kopu srbských spolužiakov. Vanesa zažila komickú situáciu, keď bola na školskom výlete v Prahe. Tlmočila pre ostatných spolužiakov, rozprávala po slovensky a oni len pozerali, ako je možné, že sa vie v cudzej krajine dohovoriť." Jarmila vraj v srbčine zaostáva najmä preto, že je zavretá doma a neprichádza s rečou veľmi do kontaktu. "Nehovoriac o tom, že mám možnosť sledovať slovenské televízie. Manžel mi to zazlieva, preto sotva príde domov, musíme sledovať len srbské vysielanie. Na spoločenských podujatiach používam angličtinu, ale aj v nej som slabšia než manžel. Moje znalosti stačia na bežnú konverzáciu, no na politickú debatu by som si netrúfla. Našťastie, to sa odo mňa ani neočakáva," vydýchne si Jarka a dodáva, že hoci má k politike už oveľa bližšie ako predtým, nie je jej parketou zaujímať nejaké stanoviská. "Nie som z tých manželiek, ktoré by riešili manželove pracovné problémy," priznáva so smiechom.

Sympatickí ľudia: Hoci pracovisko veľvyslanca je v rovnakej budove ako byty zamestnancov ambasády, Lajčákovci majú niekedy problém stretnúť sa hoci len na pol hodiny. "Obed musí byť zohriaty, na stole, aby ho Mirko za desať minút zjedol a mohol utekať naspäť. Má dosť roboty. Veľké materiály väčšinou nosí domov a potom do noci pracuje. Vtedy sa občas sťažujem, že by sa mal venovať aj mne." Podľa Jarky je výhodou, že všetci zamestnanci bývajú na jednom mieste. Smeje sa, že majú taký malý internát. Nevýhodou je poloha pri rušnej diaľnici.

Miroslav Lajčák by mal v Belehrade pôsobiť ešte rok. "Pre mňa je prínosom, že žijeme práve v tejto oblasti. Macedónsko, Čierna Hora, Albánsko sú totiž krajiny, ktoré bežní ľudia nepoznajú. Sotva sa niekto len tak vyberie do Albánska. Sú to úžasné zážitky, začo som vďačná. Šokovalo ma, aké nádherné pláže sú v Albánsku, aké úžasné more, žiaľ, bez výstavných hotelov a infraštruktúry. Rada by som sa ešte išla pozrieť do Kosova," plánuje Jarmila. Trochu kritizuje, že život pre ženu je tam zložitejší ako u nás. "Na Slovensko chodíme ako na Západ. Uvedomujeme si, že desať rokov blokády tam zanechalo svoje. Až teraz tam vznikli prvé dve veľké samoobsluhy. Nie je tam komfortný život, ale ľudia to vyvažujú milotou. Pre ľudí, ktorí len pred pár rokmi prežili vojnu, sú naše problémy zanedbateľné. Niekedy je dobre vzdialiť sa zo Slovenska, aby človek získal inú optiku."

Jediným športom je behanie okolo Lary: Život v Belehrade je náročný aj pre staršie dcéry manželov. Britská škola, ktorú dievčatá navštevujú, im dáva riadne zabrať. Vyučovanie mávajú do pol piatej, potom robia domáce úlohy v angličtine. "Vanesu zaradili o tri ročníky vyššie, na svoj vek má ťažké predmety. Občas žiada Mirka o pomoc, najmä s fyzikou, ja by som jej s tým nepomohla. Ale zasa ich nemusíme strážiť. Majú toľko učenia, že von sa ani nedostanú," hovorí.

Ani ona nemá veľa voľného času. Jediným športom pre ňu nateraz ostáva najmä behanie okolo Lary, párkrát si stihla zahrať tenis s manželom. "On hrá stále, je lepší. Pochádza zo športovej rodiny, od pohybu je závislý. Dokonca teraz chodieva ráno o šiestej behať. Povedala som, že aj ja s ním pôjdem, ale vstala som iba raz."

Rok a pol mimo televíznych kamier bol dostatočne dlhý čas, aby Jarke začala chýbať práca, keď jej teda ponúkli moderovať súťaž miss a Zlatý puk, rada prijala. Priznáva však, že vrátiť sa do moderátorských koľají nebolo jednoduché. "Po odmlke som mala pred misskou trému, ale aj zo Zlatého puku som bola strašne nervózna. Možno som tyranizovala celý štáb, lebo som puntičkárka. S pribúdajúcimi rokmi mám o to väčší strach aj pocit zodpovednosti. Neurobím už veci, ktoré som si trúfla pred desiatimi-pätnástimi rokmi. Teraz si uvedomujem, čo všetko sa v priamom prenose môže stať, a už do toho nejdem tak ľahkovážne." Prípravu na moderovanie jej sťažuje starostlivosť o rodinu, scenáre sa učila za pochodu. "Chodila som tu s papiermi a kočíkom a učila sa. Navyše, mala som sa venovať Vanese, ktorú čakali rozdielové skúšky, to som trochu zanedbávala. Nika sa pripraví aj sama. Vanese sa snažím vysvetľovať slovenčinu, ale hranie na učiteľku mi veľmi nejde, som nervózna a občas kričím."

Odskočí si moderovať: Po návrate na Slovensko by sa Jarmila Hargašová mala vrátiť do televízie, no možno tam zakotví ešte skôr. "Už sú plány na budúci rok. Črtá sa nový projekt, ale ešte o ničom nie je definitívne rozhodnuté. Robilo by sa to zo záznamu, prišla by som sem na dva-tri dni. Do roboty sa netlačím za každú cenu, ale keď ponuky prídu, rada ich prijmem. Niekedy si doma zahundrem, ako každá žena v domácnosti, preto mi ten televízny stres príde vhod." Jarka svoju nástupkyňu na poste športovej moderátorky pre nedostatok času veľmi nesleduje, no jej prácu hodnotí pozitívne. "Pozriem si správy, ale špeciálne nevyhľadávam, kedy vysiela Martina. Všetky televízie chcú mať ženy v športe, asi sa to osvedčilo."

Plány na leto - najprv dovolenka v Tatrách, po nej sa Lajčákovci chystajú k moru. "V auguste tu aj s dievčatami ostávam, ale manžel bude pracovať. Začiatkom septembra je totiž vždy veľká recepcia, to je najväčšia zaberačka pre celú ambasádu."

JANA RAGANOVÁ

obsah | svět - svet