Hatuchová triumfovala vo WTA Tour

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa stala víťazkou prestížneho turnaja série Masters WTA Tour v americkom Indian Wells (dotácia 2,1 mil. dolárov), keď 17. 3. vo finále vyhrala nad druhou nasadenou Martinou Hingisovou zo Švajčiarska za 75 minút v dvoch setoch 6:3 a 6:4.

Iba 18-ročná rodáčka z Popradu zaznamenala svoj prvý singlový triumf na turnajoch WTA a vo svetovom rebríčku sa posunie o deväť priečok na 17. miesto. V prvom vzájomnom súboji s Hingisovou mala nasadená osemnástka od začiatku navrch vďaka nátlakovej hre a presným úderom, až šesťkrát zobrala rodáčke z Košíc podanie a zaslúžene sa tešila z víťazstva. Hantuchová zinkasovala šek na 332.000 dolárov, čo je najvyššia prémia v jej doterajšej kariére. Mladá Slovenka nezačala finálový duel v chladnom počasí dobre a hneď v úvodnej hre stratila vlastný servis. Nervozita z nej však vzápätí opadla a po dvoch brejkoch viedla v prvom sete už 4:2. Presadzovala sa razantným forhendom i bekhendom od základnej čiary, čo šokovalo favorizovanú Hingisovú natoľko, že najmä pri vlastnom podaní nedokázala na nátlakovú hru správne reagovať. Aj vďaka žičlivému publiku Hantuchová využila v deviatej hre hneď svoj prvý setbal a po excelentnom začiatku druhého setu v ňom viedla už 4:1 i 5:2. Švajčiarka sa ani za tohto stavu nevzdávala, pridala na agresivite, viac riskovala a znížila na 4:5. To bolo však zo strany víťazky turnaja z roku 1998 všetko, pretože v desiatej hre neodvrátila druhý mečbal súperky a Hantuchová mohla naplno prejaviť svoju radosť priamo na dvorci spolu s rodičmi i koučom Nigelom Searsom.

"Zdá sa mi, že snívam," povedala po finále šťastná Hantuchová, ktorá sa stala najnižšie nasadenou víťazkou turnaja patriaceho do topkategórie Tier I od roku 1980. "Vedela som, že tento zápas môžem vyhrať, hoci favoritkou bola Martina. Od prvej loptičky som chcela hrať svoj tenis, diktovať tempo a to sa mi podarilo. Ale vyhrať takýmto spôsobom nad tak silnou súperkou, to je naozaj neuveriteľné. Napriek tomu má u mňa Martina stále veľký rešpekt. Hrala som dnes svoje prvé veľké finále vo dvojhre a vyšlo mi nad očakávanie," pokračovala talentovaná slovenská tenistka, ktorá v nepriaznivých podmienkach so silným nárazovým vetrom štyrikrát prehrala svoje podanie. "Niekedy som zbytočne pokazila ľahké loptičky, ale aj tak som hrala asi najlepší tenis v živote. Daril sa mi najmä bekhend, proste mi to padalo do dvorca," dodala sympatická slovenská jednotka.

Päťnásobná grandslamová víťazka Hingisová pochválila hru svojej súperky a potvrdila, že je veľkým talentom: "Daniela hrala výborne, pretože so mnou dokázala hrať bez obáv. Nemala čo stratiť, to bola jej devíza. Je naozaj výbornou hráčkou a ešte to môže ďaleko dotiahnuť."

Hantuchová sa doteraz presadzovala na špičkových turnajoch predovšetkým v miešanej štvorhre, z ktorej má už dva grandslamové tituly - vlani spolu s Čechom Leošom Friedlom triumfovali vo Wimbledone a v januári s Kevinom Ullyettom zo Zimbabwe na Australian Open v Melbourne.

PRAVDA

obsah | svět - svet