Papež ani Havel nobelovku nedostali

Papež Jan Pavel II. ani český exprezident Václav Havel letos Nobelovu cenu míru nedostanou. Nobelův výbor místo nich vybral íránskou bojovnici za lidská práva Širin Ebadiovou. Ocenil její "úsilí o demokratizaci Íránu a boj za práva žen".

Ozvaly se i hlasy kritizující rozhodnutí výboru. Například bývalý polských prezident a sám nositel Nobelovy ceny míru Lech Walesa prohlásil, že norský výbor udělal "velkou chybu", když udělil letošní cenu íránské právničce a ne papeži.

Laureátkou letošní Nobelovy ceny za mír byla dnes v norské metropoli Oslu vyhlášena íránská právnička a bojovnice za lidská práva Šírín Ebadíová (54). Norský Nobelův výbor, který cenu uděluje, ocenil její "úsilí o demokratizaci Íránu a boj za práva žen". Mezi horkými favority tohoto prestižního ocenění letos figurovali také papež Jan Pavel II. a bývalý český prezident Václav Havel, který byl opakovaně na tuto poctu navrhován od roku 1990.

"Václav Havel je potěšen tím, že letošní Nobelova cena za mír byla udělena paní Šírín Ebadíové z Íránu. Z toho, co o ní ví, soudí, že si toto ocenění bezpochyby zaslouží a srdečně jí blahopřeje," řekl Havlův tajemník Jakub Hladík. Členové Norského Nobelova výboru, tvořeného třemi ženami a dvěma muži, letos vybírali ze 165 kandidátů, mezi nimiž bylo i 25 organizací. Nobelův výbor je jmenován norským parlamentem, ale není mu odpovědný. Jména kandidátů jsou do poslední chvíle tajena, i s ohledem na to, že někteří disidenti by mohli být represivními režimy ve svých zemích utlačováni.

LIDOVKY

obsah | svět - svet