Havel nominován poosmé na Nobelovu cenu za mír

Papež Jan Pavel II., irská roková hvězda ze skupiny U2 Bono, americký stát Illinois a i bývalý český prezident Václav Havel se ocitli spolu s dalšími asi 140 jmény na seznamu norského Nobelova institutu, jež v říjnu udělí Nobelovu cenu za mír za rok 2003. Václav Havel se dostal do prestižního výběru už poosmé.

"Zatím nám došlo bez mála 150 nominací, z toho je 21 organizací nebo států," uvedl přibližnou statistiku za institut tajemník Geir Lundestad. Podle něj počet přihlášených může ještě překonal loňský rekord, kdy se o cenu ucházelo 156 kandidátů.

Uzávěrka nominací byla totiž prvního února a dopisy s tímto razítkem stále do Osla ze světa docházejí. Mezi letošní favority patří podle odborníků šéfové zbrojních inspektorů Muhammad Baradej a Hans Blix za svůj postoj vůči Iráku.

Pro vítěze milión dolarů

Bez naděje podle tiskové agentury Reuters prý není ani Václav Havel. Ten se ve výběru ocitl po boku dalších světových politiků, např. francouzského prezidenta Jacquese Chiraka. Možnost zaslat vybrané jméno do Osla má tisíce lidí na celém světě, konkrétně členové národních parlamentů, soudů, profesoři historie, sociálních věd, filozofie a teologie či v minulosti oceněné osoby.

Zasedání Nobelova institutu, jež počet nominovaných zúží na dvacet až třicet osob, proběhne 25. února. Nositel ocenění za rok 2003 bude znám v říjnu. Odnese si mimo jiné šek na jeden milion dolarů (asi 30 mil.Kč).

LENKA HLOUŠKOVÁ, NOVINKY.CZ

obsah | svět - svet