Václava Havla v USA - mezi blízkými přáteli

Václav Havel si prohlédl místo, kde do loňského září stály budovy WTC. Na Ground Zero by podle něj měly opět vyrůst mrakodrapy. "K Manhattanu mrakodrapy neodmyslitelně patří. Nemělo by se ale zapomínat ani na loňskou tragédii," soudí. Někdejší starosta New Yorku Rudolph Giuliani, který prezidenta provázel, sdílí názor mnoha Američanů: na místě teroristického útoku by raději viděl památník, něco jako muzeum teroru.

Havel rovněž Giulianimu předal státní vyznamenání. Medaili za hrdinství dostal za svou roli při odstraňování následků útoku. "Pan Giuliani je ohromně milý sympatický muž, takový prostý, neokázalý. Alespoň tak na mne působil," poznamenal na jeho adresu český prezident. V newyorském ústředí OSN se Havel setkal s generálním tajemníkem Kofim Annanem. Mimo jiné se shodli na významu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Iráku. Mluvili spolu i o izraelsko-palestinském konfliktu.

Na závěr čtvrtého dne návštěvy USA je připraven na newyorské univerzitě večer nazvaný "Václav Havel - spisovatel a prezident". Zúčastnit by se ho měli Havlovi blízcí přátelé, například bývalý prezident USA Bill Clinton. Po projevech a promítnutí filmu o Václavu Havlovi je pro účastníky večera připravena recepce spojená s koncertem. Zahrát a zazpívat by měli například Bill Clinton, Lou Reed, Plácido Domingo. Recepci by měl moderovat herec Alan Alda. Po návštěvě "Velkého jablka" zamíří prezident na Floridu, kde chce podpořit zastánce svobodomyslnějších poměrů na Kubě. Setká se s představiteli exilových organizací, bývalými kubánskými politickými vězni a také s floridským guvernérem a bratrem prezidenta USA Jebem Bushem.

Setkání s Georgem Bushem

Vrchol návštěvy USA má Václav Havel také za sebou. S nejvyšším představitelem USA, Georgem Bushem, se Havel setkal ve středu. Prezidenti mluvili o blížícím se summitu NATO a o Iráku. Havel dal v souvislosti s Irákem Bushovi za pravdu, že zlu je třeba čelit hned v zárodku. Hovořilo se i o nutnosti určit hranice rozšíření Severoatlantické aliance. Havel rovněž Giulianimu předal státní vyznamenání. Medaili za hrdinství dostal za svou roli při odstraňování následků útoku. "Pan Giuliani je ohromně milý sympatický muž, takový prostý, neokázalý. Alespoň tak na mne působil," poznamenal na jeho adresu český prezident.

V newyorském ústředí OSN se Havel setkal s generálním tajemníkem Kofim Annanem. Mimo jiné se shodli na významu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Iráku. Mluvili spolu i o izraelsko-palestinském konfliktu.

Na závěr čtvrtého dne návštěvy USA je připraven na newyorské univerzitě večer nazvaný "Václav Havel - spisovatel a prezident". Zúčastnit by se ho měli Havlovi blízcí přátelé, například bývalý prezident USA Bill Clinton. Po projevech a promítnutí filmu o Václavu Havlovi je pro účastníky večera připravena recepce spojená s koncertem. Zahrát a zazpívat by měli například Bill Clinton, Lou Reed, Plácido Domingo. Recepci by měl moderovat herec Alan Alda.

Po návštěvě "Velkého jablka" zamíří prezident na Floridu, kde chce podpořit zastánce svobodomyslnějších poměrů na Kubě. Setká se s představiteli exilových organizací, bývalými kubánskými politickými vězni a také s floridským guvernérem a bratrem prezidenta USA Jebem Bushem.

Z Washingtonu zamířil Havel do New Yorku.

Ve znamení Masarykova odkazu

Třetí den Havlovy cesty po USA se nesl ve znamení prvního československého prezidenta. Havel nejprve zavítal na mezinárodní sympozium nazvané "Prezident - osvoboditel Tomáš Garrigue Masaryk a Amerika", kde hovořili i bývalý slovenský prezident Michal Kováč, někdejší americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová. Z úst řečníků na konferenci častokrát zaznělo, že právě Havel kráčí ve stopách první hlavy státu.

"Sedět na židli, na níž sedával Masaryk, není vůbec jednoduché," reagoval sám Havel, podle něhož si lidé až nyní, po desetiletích civilizačního vývoje, začínají uvědomovat význam Masarykova odkazu. Ve čtvrtek odpoledne pak Václav Havel ve washingtonském parku, který nese Masarykovo jméno, slavnostně odhalil jeho sochu od Vincence Makovského, která původně patřila Národní galerii. Do Washingtonu se sjeli krajané z různých koutů USA. Kolem parku na rušné třídě nedaleko Bílého domu byla zastavena doprava.

Havel poděkoval za pomoc při povodních

Večer na českého prezidenta čekala recepce v atriu budovy Světové banky, kde Havel rovněž předal několik státních vyznamenání. Pak se zúčastnil večeře, kterou u příležitosti jeho návštěvy pořádala organizace Američtí přátelé České republiky. Výtěžek by měl být věnován na povodňové konto nadace prezidentského páru.

"Tisíce lidí ztratily domovy. Bylo zničeno mnoho vzácných památek. Není to poprvé, co Američané České republice pomohli, a ujišťuji vás, že na to nezapomeneme," citovala agentura AP Havla, který ocenil pomoc americké vlády i soukromých osob.

iDNES

obsah | svět - svet