Havel má dostat nejvyšší americké vyznamenání

Americký prezident Bush údajně přichystal pro exprezidenta Václava Havla vůbec nejvyšší poctu, kterou mu může udělit: medaili Svobody. Nejvyšší americké civilní vyznamenání předá Bush Havlovi ve středu 23. července.

"Václav Havel sem přijede, to samozřejmě popřít nemůžu," okomentoval informace LN tiskový tajemník české ambasády ve Washingtonu Petr Janoušek.

Tajemník Václava Havla Jakub Hladík o poctě pro exprezidenta nejprve hovořit nechtěl, ale po zmíněném komentáři z Washingtonu připojil podrobnosti. "Václav Havel je velmi poctěn. Nečekal vyznamenání takového rozměru zvlášť proto, že se uděluje především Američanům. Havel bude letos jediným vyznamenaným cizincem," uvedl Jakub Hladík.

Vybraná společnost

Vyznamenání v dnešní podobě se uděluje od roku 1963, kdy prezident John Fitzgerald Kennedy oživil původní Medaili svobody založenou prezidentem Harrym Trumanem v roce 1945 na počest hrdinů druhé světové války. Dosud jej získaly jen dvě desítky lidí, kteří nejsou americkými občany. Mezi vyznamenanými jsou bývalí američtí prezidenti, umělci či vědci, ale například také posádka kosmické lodi Apollo 13. Z východní Evropy jsou pak na seznamu držitelů medaile svobody pouze dva Poláci: bývalý prezident Lech Walesa a spisovatel Jan Nowak-Jezioranski.

Spolu s vyznamenáním získá Havel čestný diplom, na němž bude nejvíce sedmdesáti slovy popsán důvod, proč prezident Bush vyznamenání uděluje. Obvykle se tak rozhodne kvůli významnému příspěveku k bezpečnosti, národním zájmům USA, ke světovému míru nebo za kulturní či jiné úsilí. Medailí prezident jen málokdy hodnotí jednotlivé záslužné činy. Spíš oceňuje celoživotní kariéru vyznamenaného.

Řád tvoří bílá hvězda s modrým terčem, na jehož podkladu je třináct amerických hvězd. Velká hvězda je lemována zlatými americkými orly. Při slavnostním aktu zavěsí prezident Bush exprezidentu Havlovi hvězdu opatřenou modrou šerpou okolo krku. Při pozdějších slavnostních příležitostech smí Havel nosit na levé klopě stříbrný odznak orla.

(men, iln)

obsah | svět - svet