Zlatý sen hokejistů skončil ve čtvrtfinále

Odveta za finále v Naganu - a to se vším všudy - se na olympijském turnaji povedla ruským hokejistům. Ve čtvrtfinálovém utkání v Provu porazili brankou Maxima Afinogenova český tým 1:0 a poslali tak obhájce zlatých medailí domů. Svěřenci trenéra Augusty sice jasně svého soupeře přestříleli, ale výtečného Chabibulina nepřekonali. Pro českou reprezentaci je to na vrcholné akci největší neúspěch od MS 1994.

Prozatím tak skončila zlatá éra českého hokeje, která vypukla vítězstvím na světovém šampionátu v roce 1996 ve Vídni. Od té doby získala reprezentace zlato na olympiádě v Nagana a následně tři tituly mistrů světa v řadě.

Je to také první velká prohra pro trenéra Josefa Augustu, jenž před tím dotáhl národní mužstvo ke dvěma zlatým medailím na mistrovství světa.

Úvod zápasu začali Češi mnohem aktivněji a soupeř se z tlaku vymanil až v 7. minutě při Reichlově vyloučení. V těch chvílích si také gólman Hašek prvně sáhl na puk. o tři minuty později byla naopak horko Chabibulinovi, když se kotouč od shluku hráčů před ním odrazil do vzduchu a skončil na horní tyčce.

Na konci třetiny měl český tým výhodu série přesilových her, mezi nimi i pět na tři, ale odehrál je poněkud bez nápadu. Ačkoli Hašek před utkáním upozorňoval, že Chabibulin je slabší zejména při střelách nahoru, většina jich mířila do betonů. A před brankou nebyl nikdo, kdo by dorážel.

Ve druhé třetině čeští hokejisté dovolili Rusům více hrát a najednou byl poměr střel vyrovnaný. Trest přišel ve 25. minutě. Hrdina prohrál buly ve vlastní třetině, Malachovova rána od modré čáry skočnila v klubku hráčů před Haškem a Afinogenov poslal odražený puk do branky.

Ve 28. minutě měl při přesilové hře obrovskou šanci Lang, ale trefil ležícího Chabibulina jen do masky. O pět minut později stálo při českém týmu velké štěstí. Hamrlík se Škoulou pustili do brejku Kovaljova, který sólo ukončil střelou do horní tyčky. Za několik okamžiků jej na druhé straně napodobil Dopita.

V závěrečné třetině posílali čeští trenéři na led už jen tři útoku a chvílemi hra připomínala příběh o marném dobývání Chabibulinovy branky. V 51. minutě fauloval Samsonov a Rusové hráli opět v oslabení. Na konci přesilovky dostal idelálně puk Lang, ale jeho střelu chytil ruský gólman do lapačky. V 54. minutě poskakoval puk po ruském brankovišti, ale ni v té chvíli jej Dopita nedokázal dotlačit za čáru. Křeč českého týmu vrcholila.

Závěrečný nápor už byl marný a čeští hokejisté se po porážce 0:1 s turnajem loučí. Rusům se odveta za finále v Naganu povedla dokonale, včetně výsledku.

iDnes

obsah | svět - svet