Ján Hudacký hodnotil rok pôsobenia v Európskom parlamente

Europoslanec za KDH Ján Hudacký dnes pred novinármi hodnotil rok svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Kriticky sa vyjadril k byrokratickému spôsobu administratívy, ktorá prevláda v európskych inštitúciách. "Sme zahltení množstvom materiálov a predkladaných návrhov do EP, čo nám uberá z času byť medzi voličmi v regiónoch a následne implementovať do EP aktuálne témy," skonštatoval Hudacký. Svoju úlohu na začiatku vnímal ako sťaženú, lebo mu chýbali skúsenosti z národného parlamentu.

Hudacký pracuje aktívne vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku, ktorý sa vyjadruje predovšetkým k správam európskeho regionálneho rozvojového fondu. Pôsobí ako tieňový spravodajca frakcie Európskej ľudovej strany pre tri správy. Za najdôležitejšiu z nich považuje správu o odstávke dvoch blokov Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, čo sa priamo dotýka Slovenska. Svoju rolu vidí v dosiahnutí zvýšenia finančných zdrojov na odstávku Bohuníc. "Predložil som argumenty, prečo musí byť zvýšená pôvodná kalkulácia pred podpisom prístupovej zmluvy. Urobil som veľa krokov pre to, aby toto zvýšenie akceptovala Európska komisia," uviedol, pričom nechcel zverejniť sumu, o ktorej sa rokuje.

Súčasnú krízu EÚ Hudacký nevníma ako krízu inštitucionálnu, ale problémy vidí v ekonomickej a hodnotovej oblasti. "Starým členským krajinám chýba impulz, čo im bráni uviesť do života nevyhnutné zmeny, ktoré obsahuje Lisabonská stratégia." Europoslanec vidí riešenie vo zvýšených investíciách do vývoja, výskumu, inovácií a nových technológií a lepšej konkurencieschopnosti na svetových trhoch. Kritický postoj vyjadril ku kríze hodnotovej, kde "pod nálepkou etiky sa podsúvajú témy homosexuálnych partnerstiev, eutanázie či umelého prerušenia tehotenstva." Dôvodom je podľa Hudackého strata kresťanských hodnôt, na ktorých EÚ stavala, teraz sa nedostali ani do jej ústavy.

Na margo regionálnych volieb sa Hudacký vyjadril, že na kandidátky sa majú dostať ľudia, ktorí chcú podporiť región a dokážu ho dostať na vyššiu úroveň. Podľa neho takýmto kandidátom je Dušan Hruška, ktorého na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja nominovalo KDH.

SME

obsah | svět - svet