Paroubek chystá inspekci u Američanů

Premiér Jiří Paroubek včera přitvrdil ve svých výrocích na adresu Spojených států. Vadí mu totiž nerovnost ve vízové politice mezi Českou republikou a USA. Zatímco Američanům při cestách do Česka stačí pas, čeští občané stále potřebují do zámoří vízum.

Paroubek se proto chystá 3. dubna na osobní "inspekční návštěvu" konzulárního odboru amerického velvyslanectví v Praze, kde se žádosti o víza vyřizují.

"Shodli jsme se na tom, že je potřeba ve vztahu k americké straně postupovat razantně," řekl ČTK premiér po včerejším zasedání kabinetu. Američané jeho slova nechtěli včera komentovat. Podle nich má každý stát právo určovat si vlastní vízovou politiku.

Kabinet bude uplatňovat tvrdší postoj k USA

Paroubek prohlásil, že tvrdší postoj hodlá jeho kabinet uplatňovat vůči americké vládě, velvyslanectví a dalším institucím. Jeho cílem je v krátké době dosáhnout toho, aby česká i americká strana měly rovnoprávné postavení.

"Je to poněkud podivná situace, kdy jeden z našich nejbližších spojenců, které ve světě máme, vůči nám uplatňuje jednostranné znevýhodnění českých občanů. A to v situaci, kdy česká vláda jako jedna z mála vlád na světě podporuje americkou politiku ve všech aspektech, ve všech azimutech," řekl premiér ČTK. O zrušení vízové povinnosti usilují čeští politici už řadu let, změnu nepřinesl ani předloňský vstup do Evropské unie.

Mluvčí amerického velvyslanectví v Praze Jan Krč včera odpověděl, že spojenectví států či společný boj proti terorismu s vízovou politikou Spojených států nijak nesouvisejí. Podle něj víza při cestách do USA potřebují například i Řekové.

Debatu o vízech rozpoutal ministr zahraničí Cyril Svoboda, když se v neděli vyslovil pro přísnější postoj vůči turistům přijíždějícím z USA, ale také z Kanady a Austrálie.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet