Čeští policisté učí Iráčany odhalovat zločiny

Obavy z útoků teroristických bojůvek, z minových nástrah, ale i občasné palby odstřelovačů doprovázejí v jihoirácké Basře práci armádních policistů z Česka. Osmdesátka Čechů učí společně s Brity, Italy, Nizozemci či Dány irácké adepty základům policejní práce: odhalovat zločiny, vyšetřovat dopravní přestupky, poskytovat první pomoc, ale i střelbě či boji zblízka.

Velitel českého kontingentu Jiří Neubauer se navíc s Brity dohodl, že Češi budou školit i zkušenější irácké policisty, aby pak i oni mohli předávat své zkušenosti kolegům benjamínkům.

Stres udržuje pozornost

"S hrozbou takzvaných 'nástřelů', kdy po vás ukrytý chlapík zkusmo vypálí ze samopalu, anebo s minovými léčkami jsme se už naučili žít," říká psycholog českých policistů v Iráku Marek Nový. Sám učí irácké instruktory základům pedagogiky a plánování výcviku.

Šéf vojenské policie Oldřich Kubát přiznává, že psychický tlak na jeho muže a čtyři ženy je v Basře obrovský. "Nesnižuji mise na Balkáně, ale riziko je s Irákem nesrovnatelné. I proto policisty po třech měsících střídáme. Extrémní je navíc i jejich pracovní zátěž. 'Maká' se od rána do večera. To nejde vydržet déle než tři měsíce." Ty mohou podle psychologa vydat i za rok života. Nervové vypětí, jemuž jsou policisté vystaveni, je na druhou stranu i užitečné: udržuje policisty ve střehu.

"Pak nepodceníte ani maličkost. Třeba doporučení zpravodajců, abychom se té či oné silnici vyhnuli. Výbuch zpravidla dokáže, že to nebylo marné."

Češi ani jejich iráčtí "žáci" nejsou zatím v hledáčku teroristů jako třeba policisté či soudci v Bagdádu či Tikrítu. Ti přitahují pozornost útočníků zejména proto, že spolupracují při obnově Iráku. Rozvádět podrobněji přirozené obavy policistů psycholog Marek Nový odmítá: "Jsme tu dobrovolně, není tedy fér si naříkat."

Těžší je prý přivyknout společenským konvencím Iráčanů. "Při rozhovorech se na vás lidé lepí a dlouze hledí do očí. Zpočátku jsem v rozpacích stále couval, ale tlačili se na mne dál. Pozor si dáváme i na gesta. VČesku běžný posunek může Iráčana k smrti urazit. A platí to i naopak."

Sbližuje i arabština

Ke sblížení učitelů a žáků přispívá i arabština, kterou se nadporučík Nový učí. Na uvítanou proto napsal své jméno na tabuli. "Už druhý den mne žáci srdečně oslovovali jménem. Dojalo mne to."

Zájem iráckých policistů-instruktorů si pochvaluje. "Často se ptají i na detaily, vše si zapisují, jsou velmi aktivní a motivovaní."

Každodenní stres při cestě z Basry do Az Zubayru za žáky pomáhá českým policistům překonat vědomí odvedené práce - šest stovek dosud vyškolených iráckých kolegů.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | svět - svet