Irský terorista prý podniká v Praze

Irský terorista Thomas Murphy (56) investoval v Praze část svého majetku, který získal hlavně pašováním. Podle deníku The Times si to myslí britští vyšetřovatelé. Murphyho majetek číní asi 40 milionů liber. Policie v Irsku a Británii ho vyšetřuje přes tři roky.

Murphy, který je náčelníkem štábu Prozatímní Irské republikánské armády, se v posledních letech snažil "vyprat" své špinavé peníze investicemi do nemovitostí. Britská policie tento týden prohledala jeho domy a majetek na něj napojených lidí v Irsku a Británii.

Murphy jakékoli spojení s IRA odmítá a tvrdí, že je obyčejný irský farmář. Po raziích tento týden se ho zastal nejen jeho advokát, ale i strana Sinn Féin, která je politickým křídlem IRA.

Policie se snaží dostat k výpisům z bankovních účtů ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a různých daňových rájích. Pozornost vyšetřovatelů se podle článku nyní zaměřuje na investice v Praze a do zábavního a rekreačního sektoru ve Slovinsku.

Policie se domnívá, že Murphyho organizace má několik divizí, které vydělávají nebo perou peníze v Irsku, Severním Irsku, Británii, bulharské Sofii a ve Španělsku. Zájem o střední a východní Evropu je prý vyvolán tím, že se zde zahraniční investice méně kontrolují.

Prozatímní IRA je radikální odnoží Irské republikánské armády, která po desetiletí vedla teroristický boj proti Britům s cílem sjednotit Irsko. V roce 1969 se oddělila od IRA a později se stala hlavní republikánskou ozbrojenou organizací. Názvy Prozatímní IRA a IRA se nyní běžně používají jako synonyma.

Podle britských i irských vládních zdrojů vytvořila organizace rozsáhlé zločinecké impérium. Některé její akce neměly ve skutečnosti politický, ale zločinecký podtext. Častá jsou obvinění z pašování, obchodu s drogami a loupeží.

ČTK

obsah | svět - svet